Египет – пирамиди, фараони, слънце и море (1)

Египет е сред онези дестинации, които винаги, ама винаги влизат в списъците от типа must see. И какво да ви кажа – хич не е случайно. Затова с вас отиваме на почивка там, така че си пригответе багажа – потегляме. О, и не забравяйте доброто си настроение.

Преди да се качим на самолета и да прелетим над Средиземно море, за да кацнем в Хургада и да опънем кърпите на плажа, предлагам да си поговорим малко за пари и организация. Самостоятелното пътуване до Египет не е препоръчително, освен, разбира се, ако сте гърмян заек и си имате отъпкана пътечка. Директен полет до там, т.е. до Хургада, има само през туристическия сезон и превозвач е Bulgarian Air Charter. Полетите са чартъри и билети се продават само през туристическите агенции, а цената е около €300. Другите варианти са с прекачвания – най-удобното е през Истанбул, но цените са двойни, а от пробвали разбрах, че пътуването е епично (в лошия смисъл на думата). Та ако сте като мен и отивате на “първа среща” с Египет, най-добре изберете туристически пакет и ползвайте услугите на агенция. Настоящото пътуване е закупено от Usit Colours (организаторът е туроператорът АBAX) за 1000 лв. на човек. Пакетът включва самолетен билет София-Хургада-София, автобусен трансфер летище-хотел-летище, 7 нощувки в Samra Bay Hotel (4*) с настаняване на база all inclusive (за периода 30.09 – 07.10.2017 г.) и водач на български език. И тук важи правилото за по-ниските цени при ранни записвания. Ако се организирате от месец май например, може да платите със 100-200 лв. по-малко. 🙂 Екскурзиите из туристическите обекти в страната са по желание и срещу допълнително заплащане.

Bulgarian-Air-Charter
Возим се в самолет MD-82

При този модел самолет най-важното е да си вземете места отпред – ако щете ми вярвайте, не се чува абсолютно никакъв шум от двигател. (За първи път летя с McDonnell Douglas и за първи път слязох от самолета и главата ми не бучеше. Честно!) България ни изпраща с дъжд и 12°C, а Египет ни посреща с топла прегръдка – 36°C. Полетът е кратък – по-малко от 3 часа, и ако я нямаше групата пияни “орки”, които обърнаха самолета наопаки (де тоз’ късмет!), щеше да е направо песен.

Hurghada by night
Хургада на свечеряване, снимана от самолета

Още с пристигането на летището в Хургада започват циганийките – такива в Египет дал Господ, така че се пригответе. Ще има още много. Конкретният казус е цената на визата за Египет. Официално тя струва $25, но реално ще платите толкова, само ако отидете на гишето с табела Bank. То обаче е “перфектно позиционирано” в залата с пристигащите, така че никой да не го види. А и на никого няма да му хрумне да го потърси, защото не сме предварително предупредени. В същото време на гишето за пропуск, което е точно отпред и на което се редят всички, цената е $27. Ще си кажете: “Какво толкова – 2 долара”. Мда, тук са два, но ще има и още, и още. 😉

За Египет се изисква международен паспорт, който да е валиден поне 6 месеца от планираната дата на пътуването. Визата е лепенка, която поставят върху произволна страница на паспорта. У нас се носят слухове, че ако си посещавал Израел, в Египет ще те “разкостят” от проверки на летището. Моето безпрепятствено влизане в страната доказа, че такова нещо няма.

Избраният от нас хотел – Samra Bay (4*) е в края на централната градска част и доста близо до летището, така че трансферът е кратък, но за сметка на това “напоителен”. Водачът ни – Стефан Богданов, се оказва страшно увлекателен разказвач и за няколко минути ни вкарва в египетския бит и култура. По думите му египтяните са толкова добри шофьори, че правителството прави стълбовете с уличното осветление от алуминий, за да намали човешките жертви на пътя – при удар да се огъне стълбът, а не автомобилът. Пътищата им, казва той, приличат на арабската мисъл – една оплетена върволица от криволици. В Египет е рядкост да попаднеш на кръстообразно кръстовище – там се използват обръщала за обратни завои. Често трябва да пропътуваш 1 км (а на магистралите дори стотици) преди да стигнеш обръщало, за да върнеш обратно и да отидеш до място, което просто е от другата страна на пътя. Не ви се вярва, нали?! И аз не повярвах тогава, но след пропътуваните около 2000 км по египетските пътища се убедих.

Samra Bay 1
Откритата тераса пред Samra Bay Hotel

Хургада е странен град – дълъг е сигурно 60 км и в основната си част се състои от крайбрежни хотели и комплекси, свързани с широки и пусти пътища. Някои от хотелите в по-централната градска част са се разрастнали, пристроявайки си второ крило оттатък главната улица – точно срещу основното, като гостите им ползват един общ плаж. Жилищната част на курорта, ако изобщо можем да кажем, че има такава, е сравнително малка. Главната улица е дълга около 6 км и на нея са по-централните хотели (Samra Bay също), както и сергиите (повечето са изоставени заради липсата на туристи). Не знам дали е случайно, но всяко второ дюкянче в Хургада е аптека, а на витрината на всяка една (или на 95% от тях) виси реклама не на какво да е, а на… Познайте, де. 😉

Apteka v egipet
Хапчето Виагра е сред най-добре позиционираните продукти в аптеката

Заетостта на Samra Bay Hotel по време на нашия престой в него беше не повече от 20-30%, което първоначално отдадохме на това, че е новопостроен и не е достатъчно разработен. С разходката из пустите улици на Хургада разбрахме истината – туризмът в Египет е почти мъртъв. Най-известният им курорт – Sharm El Sheikh (Шарм ел Шейк), който се намира на Синайския полуостров, е опразнен. Хотелите там са затворени и изоставени. Хургада се опитва да оцелее, но голямата трагедия за бранша е, че руснаците са си отишли, а от табелите върху опустелите магазини си личи, че всичко се е крепяло на тях. В Хургада можеш да бъдеш обслужен от продавач на будка, който говори руски сякаш му е матерен.

Beach Samra Bay hotel Hurghada
В единия край на частния плаж има усамотено кътче за релакс

Samra Bay Hotel не е луксозен, а за стаите просто бих казала, че си имат всичко необходимо. Изпитвах известен дискомфорт заради избора на енергийноспестяващи LED лампи, под чиято светлина дори веждите не можах да си “подкастря”. 😉 Най-големият плюс за мен в един хотел е наличието на кафе в стаята, а тук имаше – инстантно. Любителите на силното и ароматно сутрешно кафе трябва да имат предвид обаче, че в Египет кафето не е на почит (за разлика от чая) и на вид и вкус е сякаш – цитирам водача ни Стефан – ” са изпрани чорапите на фараона”. Иначе хотелът е сравнително чист, храната е прекрасна, а персоналът (там и камериерите са мъже, а средната месечна заплата е $100) е изключително любезен. В Египет е препоръчително да не пиете вода от чешмата, освен ако не държите да изкарате почивката си в тоалетната. Заради това всяка стая е заредена с бутилирана (даже запечатана с найлонов бандерол) вода. В Samra Bay Hotel видяхме забрана мъжете да влизат по къси панталонки в ресторанта – предполагам, за да не смущават гостенките от арабски произход – но тя не се спазваше от никого от европейските гости.

Samra Bay 2
Снимка от хотела с изглед към плажа

Хотелът е beach front със собствен плаж с бял дребен пясък и се намира на брега на лагуна, чието дъно не е каменисто. Уникално е. Водата е прозрачно синя и гъмжи от рибки, ама от онези, които са специализирани в “пилинг” процедурите. Който няма гъдел и е с висок праг на търпимост към болка (понякога са особено настървени), ще се радва на сатенено гладка кожа на краката.

В непосредствена близост да лагуната открихме коралов риф. Не си мислете обаче, че можете да отидете в Египет и да си “наберете” коралов букет. Не става. Ако оставим настрана факта, че е забранено и на летището може да ви хванат, “късането” на корали разрушава екосистемата. Между другото Червено море е всеизвестно със своето биоразнообразие и с кораловите рифове, заради което е предпочитано от запалените гмуркачи. Египтяните предлагат наемането (прави се предварително още от тук) на оборудвани за дълбоководни гмуркания лодки заедно с обучен екипаж, като на лодката могат да бъдат настанени и изхранени 20-25 човека за една седмица. Събирате се групичка и заминавате.

Hurghada - safety
“Караулката” на нощния брегови пазач

Май дойде време да си поговорим и за сигурността в Египет. Ами, какво да ви кажа, освен че всичко там е спокойно и аз лично не съм се почувствала застрашена нито за секунда. Да, на входа на хотела има въоръжена охрана и всички преминават през скенер, а през нощта брегът се осветява и охранява, но защо пък да не е така. Това е частна собственост и хората са в пълното си право да я охраняват, а мен, като турист, мерките за сигурност по никакъв начин не са ме ограничили кога, къде, какво и как да правя. Придобилите у нас митологичен характер разкази за “тежки” ескорти с джипове, пълни с въоръжени с автомати войници, са в миналото. Ние пропътувахме почти целия Египет по оста север-юг напълно необезпокоявани от никого.

Other hotel Hurghada
Плажът на съседния хотел – на места е каменист

Като компенсация заради лошия късмет с пияните спътници в самолета комшии по хотел ни бяха група сърби. Как разбрахме ли? Ами бяха окупирали музикалната уредба на техния хотел и почти по цял ден на нашия плаж слушахме сръбско. Изглежда сюрреалистично да си в Египет и около теб да кънти Цеца, но ето на̀, че на нас ни се случи. А и да си призная честно, коктейлите на плажа влизат доста по-добре така.

Sunshine-Samra Bay
Samra Bay Hotel. Залез

Плажуването в Хургада през октомври трябва да става основно сутрин. Слънцето там изгрява в 5,30 ч. сутринта и до 10 ч. е напекло сякаш е пладне. Духа обаче доста силно (не морски бриз, а пустинен вятър), което прави горещината поносима, да не кажа приятна. Въздухът е много сух и тялото изобщо не се поти – сякаш водата от него се изпарява. Залезът е точно в 17 ч., така че на успелия да се пече преди обяд – браво, а на успалия се – честито. 😉 Заради вятъра (предполагам) там човек хваща тен дори постоянно да стои под дебелата сянка на чадър от палмови листа.

Italian restaurant
Италианският ресторант à la carte в хотела е с доста шармантна мебелировка

Накрая ще спомена, че хотел Samra Bay дава екстра на своите гости, осигурявайки им две вечери в тематични à la carte ресторанти – италински и арабски. Менюто в италианския не е нищо особено (а на ходилите в Италия ще им се стори пародия), но арабският си заслужава. За 7-8 дни в Египет изядох толкова хумус, арабски питки и фалафели, колкото не съм изконсумирала през целия си живот дотогава. Вкусът на тези храни там няма нищо общо с вкуса им в България. Разликата е от тук до небето, а аз станах “пристрастена към египетските фалафели”. Менюто в основния ресторант обаче е европейско, така че има всичко дори за скептичните към арабската кухня. Липсва единствено свинско. 😉

Beef kofta-Hurghada
Телешка ко̀фта

Задължителни за пробване са и т.нар. ко̀фта – нещо с формата на кебапче, но на вкус нямат нищо общо. Казаха, че арабската ко̀фта и българското кюфте (идва от турски) имат общи корени, но сега изобщо не си приличат. Най-малкото ко̀фтата се прави от чисто месо (телешко или агнешко) и в нея не се слага лук и пр. От десертите най-добри бяха реването и кадаифът, а всички останали – кексове, сладки, понички и т.н., бяха сухи и с тричава текстура. Най-ограничено беше менюто с плодовете – всеки ден имаше грозде, сурови фурми и пъпеш на компот, а веднъж-дваж предложиха гуава и райски ябълки (уникално вкусни).

Египетското приключение продължава с три допълнителни изживявания – пътуване до Кайро и пирамидите в Гиза, пътуване до Луксор и Долината на кралете (Valley of the Kings) и сафари в пустинята. Какво е да се докоснеш до пирамидите и да влезеш вътре в тях ще разкажа в следващия пост. Там ще опиша също какво е да караш 50 км навътре в пустинята с ATV без да имаш път пред себе си. За всичко това и още интересни неща, моля, последвайте ме насам >>>

Из Египет
Египет – пирамиди, фараони, слънце и море (Кайро и пирамидите)
Египет – пирамиди, фараони, слънце и море (Луксор и Долината на кралете)

Още пътешествия из арабския свят:
Без заглавие. Просто Дубай (сафари в пустинята)
Без заглавие. Просто Дубай (Burj Khalifa (ет. 148), с яхта в Марината)
Без заглавие. Просто Дубай (Dubai Miracle Garden)

Йордания – потайностите на арабския свят (1)
Йордания – потайностите на арабския свят (2)

———————-

Ако искате да виждате още истории за пътувания, последвайте блога ми, като кликнете върху бутона Follow Puritankata. Можете да ме последвате и като харесате страницата ми във Фейсбук Моята дестинация.

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑