Дубай – най-желаната дестинация (Desert safari)

Като оставим настрана небостъргачите и инженерните постижения изобщо, които по-скоро внушават страх и нищожност у човека, отколкото радост, в Дубай има едно нещо, заслужаващо голямо внимание – пустинята. Арабите добре знаят това и затова във всеки хотел се предлага desert safari. Сафарито е организирано и започва в ранния следобед, затова преди да дойдат да ни вземат от хотела и да яхнем джипа нека разгледаме още от популярните дубайски забележителности.

Тъй като в България беше широко отразено от медиите откриването на метрото в Дубай – колко е лъскаво и луксозно, нямаше как да не се повозим. На рецепция ни увериха, че хващайки метрото от метростанция Al Fahidi, то ще ни откара точно на Dubai Marina, а от там е лесно да се стигне и до Burj Al Arab. И всичко това с еднодневна карта за 10 лв. Това пътуване беше най-нелепото и същевременно смешно изживяване, което съм имала. Всичко започна с куриоз – качихме се в първия вагон и една забулена жена започна да пищи истерично, а придружаващото я момиченце направи отчаян опит да ни изгони от там. Оглеждайки се като хванати в бракониерство, осъзнахме, че сме в женския вагон и ако ни хванат, ни грози солена глоба (100 Dh, или 50 лв.). Чудатостите не свършват до тук – в метрото има луксозен вагон (първият след мотрисата), който е за пътници със златни и платинени карти и чиито врати не се отварят за свободен достъп. След почти едночасовото пътуване в претъпканото метро стигнахме до търсената метростанция, но не и до крайната цел – Burj Al Arab. Оказа се, че трябва да хванем също така трамвай, а после и автобус за една спирка, след което да вървим пеша 200-300 метра, за да видим входа на Burj Al Arab.

Burj Al Arab

Вътре не пускат, освен ако нямате резервация за някой от ресторантите. Точно пред входа на Burj Al Arab е и известният Wild Wadi Water Park. Пътуването от тук нататък продължи с такси, което ни откара и до другото пословично място на палмата Jumeirah – хотел Atlantis.

Atlantis

Пред хотела няма фин бял пясък, както си представят всички, а един масивен каменен вълнолом. Гледката не впечатлява с нищо. В хотела има увеселителен парк, достъпен за външни лица, в който може да плувате с делфини, да търсите съкровища и пр.

Atlantis1

Палмата Jumeirah на практика е една гора от небостъргачи, в която малкият пешеходец не може да види нищо освен бетон, асфалт и стъкло. Затова е добре, че ни предстои сафарито. Това приключение струва 100 лв. за един цял следобед, като всичко започва от хотела, откъдето фирмата организатор праща джип да вземе записалите се. Пътуването е по широк път през пустинята, който е навят с пясъчни преспи. Странно е, защото джипът кара по асфалт, а всъщност подскачадо доста. Първата спирка е място, на което може да си вземете нещо за ядене и пиене или да загреете за голямото приключение с мини сафари с бъги.

Safari

Сафарито в пустинята е невероятно изживяване, което препоръчвам с две ръце да опитате. То представлява едночасово бясно каране буквално върху ръба на дюните. Най-добре е да сте на предната седалка, защото джиповете хващат 7 човека и отзад няма гледка към случващото се. Адреналинът се качва до небето.

Safari1

Сафарито приключва с бедуинска вечер в пустинята, на която всички сядат на земята върху възглавници, наредени около дървена сцена. Храната е блок маса с типични арабски специалитети (фалафелът е уникален). Преди да седнете обаче, може да пояздите и камила – включено е в цената. След вечерята пък предлагат наргиле. Само алкохолът е срещу допълнително заплащане. През цялото време на бедуинската вечер на сцената има танцов спектакъл, част от който аз успях да заснема.

В предиобеда в деня на обратния полет има малко време, което може да оползотворите с разглеждане на едно малко известно на туристите място – старият град. Забележителни там са пазарът за злато и този за подправки. Има и часовникова кула, която, ако някой разгдае как показва часа, моля, да ми каже.

Dubai ald town

Не е за изпускане и круизът по Dubai Creek. Цената от 60 Dh (30 лв.) е за наемане на лодка с капитан за около един час. Разходката е интересна и има какво да се види.

Dubai boat trip

Преди да си тръгнете от Дубай не пропускайте на летището да опитате шоколада от камилско мляко. Скъп е, но си заслужава. А и нали, когато сме в Рим, трябва да правим като римляните.

Camil milk chocolate

Дестинация Дубай за един уикенд, въпреки многото входове и платени забавления, излезе най-евтината самоорганизирана екскурзия. Ако сте пропуснали началото на пътуването, то е тук >>>

Още пътешествия из арабския свят:
Египет – пирамиди, фараони, слънце и море (1)
Египет – пирамиди, фараони, слънце и море (2)
Египет – пирамиди, фараони, слънце и море (3)

Йордания – потайностите на арабския свят (1)
Йордания – потайностите на арабския свят (2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: