Дубай – най-желаната дестинация (Burj Khalifa)

Парадоксален факт е, че най-желаната дестинация – Дубай (Dubai), всъщност е най-достъпната. На всички, чиято мечта е да отидат в Дубай (а те не са никак малко, уверих се с огромна изненада, когато всеки втори ахкаше с копнеж в очите на моите разкази), ще кажа: “Лесно е, дерзайте”.

Преди да се впуснете в приключението Дубай уверете се, че:
1. Имате слънцезащитно средство в багажа си;
2. Сте си взели шапка в светъл цвят;
3. Носите само поли и рокли (за жените) до петите.
И забравете желанието си да снимате месните, особено жените, колкото и атрактивни да ви се виждат.

Полетът и транспортът от летището
Директни полети от София до Дубай имат много авиокомпании, но цените са най-добри на Wizz Air. В Дубай сезонът е през периода октомври-април, но тогава цените са космически. Ако искате бюджетно пътуване до града на стъклото и метала, по-добре се примирете с адските жеги и отидете през май, началото на юни или септември, когато температури от 45°C са нещо нормално там. Тогава може да намерите двупосочен билет с Wizz Air на цена 180 лв. (актуална към юни 2015 год.). Отиването е в петък следобед, а връщането в понеделник следобед.

Пътуващите с Wizz Air да предвидят и пари за такси до хотела си, защото самолетът каца на летище Al Maktoum International, което е на около 50 км от града. Такситата чакат отвън, а цената предвид разстоянието е повече от приемлива – 40 лв. Метро няма! Тъй като в Дубай ще пристигнете на тъмно, по пътя може да се насладите на такива внушителни гледки (стига да няма характерната за там мараня). Не се изненадвайте от разстоянията – в Дубай е така. Градът е дълъг и тесен, тъй като е разположен на крайбрежната ивица. Такситата са с климатик, а през града минава най-голямата градска пътна артерия, която съм виждала някога – 2 платна с по 6 ленти в посока всяко, така че разстоянията се минават бързо.

Dubai-Buildings2

Хотелът
Другото предимство на пътуването извън сезона е и възможността да се настаниш в отличен хотел на порядъчна цена. Добри препоръки ще дам за хотел Gate Way – нов четиризвезден с басейн на покрива, в който двойната стая за вечер на база BB бе €60. Стаите са отлични – просторни, чисти и с лек ориенталски привкус в дизайна. На закуска няма типичните за Европа храни, а по-скоро индийски и арабски неща. Gate Way се намира в т.нар. стара част на града, но е и сравнително близко до Dubai Mall, Burj Khalifa, Souk Al Bahar и Dubai musical fountains – около 10 км (или 5-10 лв. с такси). Недостатък е, че в района живеят ниско платени работници чужденци – основно индийци и пакистанци, но е спокойно.

Забележителностите
В Дубай забравете за приятните разходки по улиците и разглеждането на забележителности, както сме свикнали в Европа. Дубай е мегаполис и в него хора, ходещи пеша, няма – дори и туристи, и трябва да си плащате, за да се забавлявате. Предварително решавате къде искате да отидете и поръчвате такси от хотела, за да ви закара до там. Хубавото е, че най-известните забележтилности в т.нар. downtown всъщност са едно до друго. Dubai Mall и Burj Khalifa имат топла връзка, а Souk Al Bahar и Dubai musical fountains са буквално пред задния вход на мола. Dubai Mall е внушителен по размери и разглеждането му без да влизате в магазините може да отнеме цял ден. Той е разделен на тематични зали и за да не се изгубите, следвайте табелите. Известна забележителност в Dubai Mall е аквариумът, който наистина е внушителен и интересен, но цената от 100 дирхама (50 лв.), за да минеш през тунела под него, не си заслужава. Отстрани се вижда същото, което и отвътре – акули, скатове и много други водни обитатели.

Dubai-Mall-Aquarium

В Dubai Mall всичко “мирише на лукс”, както се казва в една реклама. Залата с Prada и Louis Vuitton например е изцяло златна. Залата с магазини за джинсови облекла пък е решена като площад в стар европейски град – покривът е прозрачен и внушава усещането, че сте на открито, а витрините са като фасади на сгради и от прозорците им висят въжета с “пране” (с дънки). Мястото се казва Denim District. В мола е направен и истински водопад.

IMAG3411

Интересно предложение в Dubai Mall е и симулаторът на Airbus A380, в който за около 250 лв. всеки може да види как изглежда пилотската кабина отвътре и да “управлява” самолет. В мола има много места за почивка, от където седнали на пейка да наблюдавате месните. Аз например не разбрах защо тези забулени в черно от главата до петите жени ходят на пазар за скъпи маркови дрехи.

Arabian-women
Снимката е от Интернет

И защо носят грозни чехли като на санитарка в болница (само че черни), а краката им са обути в чорапи. Може би случайно някой мъж да не “припадне” по откритата им пета или по палеца на крака им… Друго типично е, че мъжете и жените НЕ сядат заедно в заведенията – черните, т.е. жените, са отделени от белите, т.е. от мъжете. Погледнато отстрани мястото прилича на шахматна дъска. 🙂

На открито пред задния вход на Dubai Mall е идеалното място за хубава снимка на Burj Khalifa отвън и да се разходите из Souk Al Bahar.

Burj Khalifa outside

IMAG3435
Souk Al Bahar

В Burj Khalifa се влиза, като се предлага слизане на две наблюдателни площадки – At the Top (на 124-ти етаж) и At the Top Sky (на 148-ми етаж). Задължително си купете билет онлайн предварително, защото опашките са големи и пускат през 30 мин. ограничен брой хора. Цената е различна за двете площадки и зависи и от часа на посещението – за първата площадка през светлите часове на деня е около 60 лв. Ако сте си купили билет предварително, трябва да отидете 30 мин. преди резервирания час, за да го валидирате. Входът за Burj Khalifa е през Dubai Mall, но за да го намерите, трябва да следвате табелите, насочващи към фонтаните и задния вход на мола (не е много лесно, така че си предвидете време). Изкачването е със затъмнени свръхбързи асансьори, в които се чувстваш като в космически кораб, и отнема няколко секунди. От At the Top се открива изключително красива и спираща дъха 180-градусова (площадката не е кръгла) гледка към града от горе. Предупреждавам, че на тази височина се усеща как небостъргачът се клати от вятъра и хората със страх от височини е добре да преосмислят намерението си преди да се качат.

IMAG3575
Гледка от 124-тия етаж с характерната мъгла

Ако вече сте огладнели, във food court на Dubai Mall ще намерите всичко, което би могло да ви се яде. Щом сте в този край на света обаче, поне веднъж опитайте порция кебап. Цените на менютата са приемливи. Ако наблизо има месни, дискретно погледнете как се хранят жените с бурки – гледката привлича и отблъсква едновременно.

Kebap

Не си тръгвайте от Dubai Mall без да сте гледали шоуто на Dubai Musical Fountain, чието първо “представление” е от 18:00 ч. Колкото по-тъмно е навън, толкова по-красива е гледката. Бегла представа за усещането и грандиозността на шоуто ще придобиете от видеото ми по-долу.

След като първо сте изгледали шоуто отстрани, следващия спектакъл ви препоръчвам да съзерцавате от първия ред – точно до водните струи. Предлага се разходка с лодка в езерото, като лодката спира по време на спектакъла, за да му се наслаждавате отвътре. Цената е около 15 лв.

Dubai fountain

Разказът ми стана твърде дълъг, а и денят е към своя край, така че с новите впечатления от утрешния ден в Дубай ще започнем на чисто. Ще ви заведа на най-невероятното място на Арабския полуостров, така че хич не се майте, а елате с мен насам >>>

Още пътешествия из арабския свят
Египет – пирамиди, фараони, слънце и море (1)
Египет – пирамиди, фараони, слънце и море (2)
Египет – пирамиди, фараони, слънце и море (3)

Йордания – потайностите на арабския свят (1)
Йордания – потайностите на арабския свят (2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: