Thailand – мечта или реалност (Bangkok)

Човекът е човек, когато мечтае, но истински жив е, когато мечтите станат реалност. А ако една от мечтите ви е да посетите Тайланд, прочетете следващите редове и ще се уверите, че някои чудеса са изцяло във вашите ръце.

И така, да посетиш Тайланд е по-лесно, отколкото изглежда. Преди всичко запомнете, че там е хубаво лято, когато тук е зима – от ноември до март. Най-удобно се пътува с Qatar Airways, а приключението започва от летище София – Терминал 2. Полетът София-Доха е около 6 часа. Престоят на летището в Доха е сравнително кратък – 3-4 часа, след което предстои директен полет Доха-Банкок (около 6-7 часа). Тези 12-13 часа във въздуха минават леко, защото самолетите са с най-модерните системи за забавление, а сервизът е уникален – храна, напитки, алкохол, принадлежности за сън и за “wake up”. Цената на самолетния билет отиване и връщане е около €650. Всички цени са валидни към 12.2015 год.

Летище Suvarnabhumi не осигурява най-доброто посрещане – предстои едно уморително и отегчително поне едночасово чакане за паспортен контрол и “виза”. Визата се заявява и получава от Тайландското почетно консулство в България още преди отпътуването, но там, на летището, се попълват още документи. Граничните власти издават лист, с който всеки чужд гражданин пребивава в страната. Трябва да го пазите, защото той е вашият документ за идентификация там, а и задължително трябва да го покажете на летището, когато си тръгвате.

След като сте изтърпели всичко това, трябва да се повозите и на такси. Такситата са на определена стоянка и не си избирате – редите се на опашка и си чакате реда. Цената от летището до централната част на Банкок е между 500 и 800 бата (което са 25-40 лв.).

Няма да сбъркате, ако за престоя си в Банкок изберете да отседнете в Hotel Chillax Bangkok. Нощувката е около €85 двойна стая – условията са изключително добри, а хотелът има и басейн на покрива, от който се открива величествена гледка към града.

13672045_10207950697859530_396880917_n

Отделете на Банкок поне 3 дни, защото той определено има какво да покаже. Задължително се качете на тук-тук (tuk-tuk) – моторна рикша, която е най-бързият и удобен начин да стигнете до всяка точка на града. Цените са плаващи – за колкото се спазарите. Предлагат и цели турове – качвате се сутринта и ви карат от забележителност на забележителност (или където вие искате).

Направете си и плаване по каналите на река Chao Phraya, за да видите истинския Банкок – с неговите бедни къщурки, построени на дървени колци директно във водата. Цената е 800 бата (40 лв.), но там ще видите и много любопитни неща като двор във водата например.

IMAG4154

Или “ресторант” в лодка

IMAG4160

Вечeрта се отдайте на всички забавления, които би могъл да ви предложи Банкок. Задължително посетете тайландския масаж – цената за 30 мин. за цяло тяло е около 7 лв. (за 1 час е около 10-12 лв.) Подчертавам, ако сте ходили някога на “тайландски масаж” в България, значи не сте ходили на тайландски масаж. Тайландският масаж има две особености – масажира се и коремът и винаги завършва с освобождаване на натрупаното напрежение в ставите. Най-страшно като звук и най-интересно като усещане е тази процедура върху гръбнака – масажистката подпира с коляно гръбнака и рязко и силно дърпа назад. Звукът е едно смразяващо пукане, а единствената мисъл в главата в този момент е “Господи, дано мога да се движа?”. Масажът имаше интересен ефект при мен – чувствах тялото си леко като перце и бях сънлива (дори леко замаяна).

Местната кухня е прекрасна и обединява успешно люто, сладко и солено. Цените са ниски – за обилна вечеря и по 1-2 бири на човек двама души правят сметка 30-40 лв. Яжте всеки път нещо различно, няма да съжалите нито веднъж. И задължително опитайте прясното манго – гарантирам, че ще се пристрастите към него. Има и много интересни морски плата, включващи всевъзможни представители на водния свят – скъпички са, но ако сте любители, си заслужава.

IMAG4376

И не се учудвайте, че храната се продава от колички – в Тайланд сте. Всичко приготвят на място и не е много опасно да пробвате нещичко.

20151223_164232

А ако ви стиска, посегнете и към нещо по-екстревагантно като например… хлебарки 😉

20151223_212017

В Банкок има и много храмове и други културни забележителности, които си заслужава да бъдат ведяни.

20151223_134534

IMAG4169

Ако културата и историята ви интересуват, от Банкок можете да си направите и еднодневна екскурзия да древната столица на Тайланд – Ayutthaya (Аютая). Повече за нея ще разкажа в нов пост – последвайте ме >>>

Още от Тайланд:
Thailand – мечта или реалност (Ayutthaya)
Thailand – мечта или реалност (Phuket)

Други пътувания из далечния Изток
Сингапур: Какво е да си на другия край на Земята? (1)
Сингапур: Какво е да си на другия край на Земята? (2)
Сингапур: Какво е да си на другия край на Земята? (3)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: