Сингапур: Какво е да си на другия край на Земята? (3)

Сингапур е необикновено място, където не си просто турист, а изследовател на мисия. Вече три дни сме тук – на един океан плюс един континент разстояние от Европа, и сме видели това-онова (как се озовахме на този остров и какво ни се случи досега може да прочетете в моя първи пост, както и във втория).

Имаме само още един ден на разположение в Сингапур и програмата ни е плътна. Организирала съм всичко предварително – още от България, така че в 10 часа сутринта сме пред входа на Baba House (Peranakan home). Това е традиционна, стара китайска къща от времето на заселниците, която е реставрирана и превърната в музей. Доброволци правят безплатни беседи четири пъти в седмицата, но само при предварителни записвания (става от тук).

Baba House
Входът на Baba House

Къщата е на три етажа и с много жилищно пространство вътре (първият ѝ собственик – г-н Wee Bin, бил търговец), но с малка площ на фасадата. На беседата ни казват, че от мястото, което къщата заема на улицата, се определя данъкът сгради. С други думи, колкото по-малка фасада, толкова по-малък данък. Затова и къщите са тесни, но много дълбоки и високи. Входната врата е двойна – една голяма, която е за през нощта или когато господарите отсъстват, и една малка – затваря се през деня, когато собствениците искат да покажат, че не е удобно да посрещат гости. Всичко е дърворезба, злато, порцелан и стъкло. Всяка фигурка, всеки детайл и материалът, от който е изработен, както и цветът, в който е боядисан, носят символика. Най-важни са лотос – символ на хармонията, феникс – олицетворение на мира и просперитета, и богът на огнището – от него зависело дали оризът ще е вкусен, а вкусен ориз ставал, само когато в семейството цари сговор и жените не клюкарстват и не злорадстват около огнището.

Baba House_inside
Преддверието

Гостите изчаквали в преддверието, докато бъдат приети от домакините. Често обаче изобщо не ги допускали по-навътре – честта да влязат във втория хол (където между другото има нещо като вътрешен двор под открито небе) имали само най-доверените на семейството хора. Един вид държиш гостите си в антрето до шкафа за обувки и само отбрани допускаш да ти седят на масата в хола 😉 В преддверието задължително се окачвали две огледала едно срещу друго с цел да прогонят дявола, а фронтално срещу входа стоял олтар – пак срещу злото. Точно над преддверието пък е спалнята, от която домакинът оглеждал кой е дошъл през скрита в пода шпионка (дупка). Хвърля едно око на дошлия и решава дали му е до него сега или не.

Беседата продължава поне час и е супер интересна – трябва да отидете. В минутите за въпроси питам къде са банята и тоалетната. “Няма такива”, гласи отговорът. Богатите понякога са се обтривали с навлажнени кърпи, а нуждите си облекчавали в гърне. Слугите обаче са се изхождали отвън на улицата в кофа, която често е била обща за персонала от няколко съседни къщи. Как са се случвали нещата по-натам, признавам си, не продължих да разпитвам.

След края тръгваме пеша към следващата ни дестинация – Buddha Tooth Relic Temple (будистки храм). Вървейки, правя снимка след снимка на китайския квартал. Много ми харесват старите им къщи.

Chinese house
Типична стара къща в китайския квартал

Минаваме над един подлез, какъвто не съм виждала никъде по света досега – подлез-градина. Предишната вечер бях видяла и пешеходен надлез, направен като парк с беседки за почивка.

Podlez
Подлез, през който ти е кеф да минеш

Точно на обяд пристигаме в Buddha Tooth Relic Temple и попадаме на служба (вероятно това не е правилната дума, но не знам коя е). Приемат ни добронамерено, макар че за всички е ясно, че не сме от една вяра. Условието е жените да са с покрити рамене и крака, но на входа има пълен скрин с шалове и престилки. Отдаваме се на спокойствието и унеса на ритуала, който съзерцаваме, но заради вас, четящите настоящия пост, правя и кратко клипче.

Храмът е на четири етажа плюс пети – покрив с градина (в един от предишните постове за Сингапур ви бях казала, че са обсебени от манията да садят градини навсякъде).

Buddha Tooth Relic Temple
Градина на покрива на Buddha Tooth Relic Temple

На всички етажи са подредени музейни експозиции, посветени на будизма. Тук също има възможност за безплатен тур (с предварителна резервация), но с нашия късмет улучваме момента, когато екскурзоводът е напуснал. Обикаляме сами и четем табелите. Изповядваният тук будизъм е наричан езотеричен и в него има богове, което го отличава от будизма в Тайланд например. На мен ми харесва богът Trailokyavijaya заради лесното за запомняне име. 😉

На по-малко от 50 м от Buddha Tooth Relic Temple се намира най-старият индуски храм, който се казва Sri Mariamman. Характерен е с уникалната кула над входа си, която е украсена с безброй дребни и разноцветни фигурки. Тук входът също е безплатен, но при едно условие – да се събуеш отвън, на тротоара. Оглеждам се, ослушвам се и избирам да не лепвам гъбички по краката (пълно е с индийци с кални крака и черни нокти) пред това да разгледам храма.

Sri Mariamman Temple

Сингапур е мултикултурен и там цари религиозна толерантност, доказателство за което е, че всички храмове са почти един до друг. На ъгъла точно срещу индуския храм се намира и голямата джамия (Masjid Jamae (Chulia). Вратите ѝ са затворени и изглежда недружелюбна – май не приема “гости”, но дори и отвън се вижда, че никак не прилича на джамиите из нашите земи.

Masjid Jamae
Джамията Masjid отвън

В този район (Chinatown) е и сувенир стрийт. Улицата, естествено, не се казва така, но по същество тя представлява базар за сувенири. Това е и най-доброто място, от където могат да се купят подаръци на добри цени.

Suvenniri

Следващата ни цел според моята програма отново е храм, но този път китайски – Thian Hock Keng. Беше в Топ 10 на нещата, които трябва да посети всеки турист в Сингапур, но и много ми хареса на снимките. Отиваме.

Thian Hock Keng

От вътрешността му направих снимката, която по мое мнение описва най-добре Сингапур, а именно странна, но неразривна симбиоза между история, традиция и бизнес, между минало и бъдеще.

Thian Hock Keng inside
Това е същността на Сингапур в моите очи

Следващата ни спирка е Merlion Park (площадът със статуята на лъв с тяло на риба), което може да се нарече центърът на Сингапур. От тук са правени снимките, които ще ви излязат в Гугъл при търсене “Сингапур”. Една от задължителните е снимка на хотела Marina Bay Sands с трите кули и корабът върху тях.

Marina Bay Sands

Другата задължителна снимка е на статуята на Merlion с изглед към театъра, чийто дизайн на фасадата е вдъхновен от формата на плода дуриан (дурианът е известен със своя “хубав” аромат, но за него съм писала в моята статия за Тайланд). Merlion е символът на Сингапур и според вярванията той носи просперитет, а когато гледа на изток, силата му се удвоява. Питахме как е произношението на Merlion и получихме различни отговори – ту “мълайън”, ту “мерлайън”, ту нещо трето.

Merlion
Мястото винаги е претъпкано с туристи

Продължаваме разходката в посока известния район Clarke Quay (Кларк кей) като пресичаме стария административен център на Сингапур, където се натъкваме на сгради в типичен колониален стил.

Singapore_oldtown
Victoria Theatre & Concert Hall
Singapore_oldtown2
Младоженци си правят фотосесия пред The Arts House at the Old Parliament

Singapore_oldtown3

Има и една доста красива църква, която обаче беше в ремонт и не успяхме да разгледаме. От тук до Clarke Quay разстоянието е малко. По пътя си харесвам една жилищна сграда с шарени прозорци, която снимам.

Clarke Quay_1

Clarke Quay е старото пристанище на Сингапур, а в момента е сърцето на нощния живот в града. Вечер ресторантите и баровете се пълнят, музиката се усилва и отвсякъде проблясват разноцветни светлини. Това е и най-подходящото място да опитате прословутия коктейл Singapore Sling. Той е традиционен за Сингапур и датира от началото на ХХ-и век като дори влиза в Книгата с коктейлите на луксозния лондонски хотел Савой (Savoy Cocktail Book). Сингапур слинг е смес от 1/4 джин + 1/4 лимонов сок + 1/2 черешово бренди, които се разбиват добре. Сервират го в средно висока чаша, в която към съставки се досипва газирана вода. Освен Кларк кей, другото място, на което човек трябва да си поръча Singapore Sling, е в бара 1-Altitude. Разположен на покрива на небостъргач (на 282 м над земята), той е не просто заведение, а атракция. Всички маси са изцяло на открито и има 360-градусова гледка към целия град. В 1-Altitude се ходи само с предварителна резервация, каквато можете да направите на сайта им или чрез рецепцията на хотела, и е отворен, само ако времето го позволява, т.е. ако не вали и не духа вятър. На нас ни се размина заради “опасен” вятър. 😦

Ние обаче сме на Clarke Quay не толкова заради коктейлите, а за да си направим разходка с традиционна лодка (bumboat) по река Сингапур. Лодките тръгват на всеки 30 минути, круизът продължава около 40 минути, а цената е 25 S$.

Clarke Quay_2
Кларк кей през деня е тихо и глухо място

По време на круиза в полезрението ни попада крайбрежна алея, намираща се на границата между ситито и реката.

Clarke Quay_3
Алеята с ресторантите с най-добрата гледка

Харесваме си я не за друго, а защото е доста приятно място за вечеря с добра храна и още по-добра гледка. Спират ни викачи, което ни се случва за първи път тук, и предлагат различни оферти “happy hour“, които представляват безплатна бира (ама малка) или две на човек. Цените в менютата на ресторантите в Сингапур не са крайните, които клиентът ще трябва да плати. Към написаната стойност се начисляват задължително още 10% обслужване плюс 7% данък стоки и услуги (GST, Goods and Services Tax). Така вечерята, състояща се от по две порции скариди с чесън и ориз със зеленчуци плюс две големи бири Tiger (тя е местна – вностните са по-скъпи) струваше около 160 S$ (≈ 200 лв.). Куриозното е, че когато сядаме, на масата ни донасят чинийка пържени фъстъци, които ние приемаме за комплимент, но накрая ги виждаме отбелязани надлежно в сметката. Вярно, не бяха супер скъпи – 2 S$, но за 15-20 ядки говорим все пак. И то непоръчани.

dinner

Храната си заслужаваше, а гледката още повече. Все пак човек трябва да му отпуска края понякога, особено когато е на почивка.

Singapore river by nigght
Най-добрата гледка за вечеря

Има още едно място в Сингапур, което според тургайдовете в Интернет трябва да бъде посетено. Това е търговската им улица, наречена Orchard Road, където са най-големите молове. Твърди се, че това е най-известната търговска улица в цяла Азия. Доколко е така, не мога да кажа, но е факт, че в рекламното видео, с което ни облъчваха по телевизията в хотела, се представяха само места, свързани с двете мании на сингапурците – първата е яденето, т.е. ресторанти, а втората е пазаруването, т.е. магазини. Ние не останахме по-назад и също хвърлихме едно око на прословутите шопинг центрове.

Ion-orchard-orchard-road
Молът Ion Orchard

Истинско разочарование беше да видим, че “прословутият” мол Ion Orchard по размери не е по-голям от Mall of Sofia (на бул. А. Стамболийски) и че в него не се предлага нищо по…, как да го кажа… достъпно от Gucci.

Selfie with gucci
Селфи пред магазина на Gucci

У нас обаче била грешката – надземната част на мол Ion Orchard е скъпарската, по-народните марки са в подземната му част (влиза се през отделен вход – нещо като подлез), която, ако трябва да си призная, дори не успяхме да обходим цялата. Изненадващото беше, че цените на артикулите на марки като Zara например бяха с 15-20% по-високи в сравнение с България.

Престоят ни в Сингапур е към своя край. Остават броени часове до полета, които изкарваме на летище Чанги (Changi). За него мога да кажа само едно: това не е летище, това е увеселителен парк. Сега в него има мини градини за отдих, магазини, казина, ресторанти и развлекателни зони за деца, а по план предстои под купола на Терминал 1 да бъде изградена огромна ботаническа градина с най-различни възможности за екстремни изживявания “сред природата”.

Changi_Airport

С това приключва нашият престой на другия край на Земята. Не остана време да посетим остров Sentosa (Сентоса) и да се возим на лифта до там, който минава през 15-ия етаж на небостъргач, но вие непременно го направете. О, и не забравяйте да го опишете след това. А ако моят разказ ви е бил интересен и полезен, споделете го със своите приятели във Facebook чрез бутона тук отдолу. Благодаря! 🙂

Още от Сингапур:
Сингапур: Какво е да си на другия край на Земята? (1)
Сингапур: Какво е да си на другия край на Земята? (2)

Други пътувания из далечния Изток
Thailand – мечта или реалност (Bangkok)
Thailand – мечта или реалност (Ayutthaya)
Thailand – мечта или реалност (Phuket)

———————-

Ако искате да виждате още истории за пътувания, последвайте блога ми, като кликнете върху бутона Follow Puritankata. Можете да ме последвате и като харесате страницата ми във Фейсбук Моята дестинация.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: