Thailand – мечта или реалност (Ayutthaya)

Интересно място, намиращо се на стотина километра северно от Банкок, е древната столица на Тайландската държава – Аютая. Там освен култура и история, ще намерите и едно много интересно забавление – езда на слонове. Но всичко по реда си – нека тръгнем от там, където свършихме – от Банкок.

В избрания от нас хотел (а вероятно и във всички от по-висок клас) има туристически агент, от който гостите могат да си резервират екскурзии и пътувания. Не се хвърляйте веднага да резервирате от хотелските агенти, защото при тях цените са много завишени. Цената за еднодневна екскурзия до Аютая с включен обяд бе около 2000 бата (100 лв.), а закупена от обикновено туристическо бюро (разхождайки се по улиците, ще видите доста такива) тя струваше 700 бата (35 лв.). Парите се плащат предварително, така че сделката си е малко опасна, но риск печели, риск губи.

Нашият “уличен” агент се окача честен и ние спечелихме. Още с излизането от Банкок си дадохме сметка, че не само в Западна Европа пътищата са по-добри от нашите. И в държави, за които смятаме, че са “Дива Индия” е по-добре. Тайланд строят широки магистрали с пътни възли на няколко нива, естакади и всевъзможни бетонни съоръжения със замах и то в блата.

Програмата за Ayutthaya може да включва различни неща, но ние избрахме по-кратката.

IMAG4202

thailand-ayuthaya-ss

В Тайланд се изповядва будизъм, така че навсякъде има статуи на Буда в най-различни пози и колкото по-голяма е някоя, толкова по-тачена е тя. Най-големи са статуите на “Спящия Буда”.

IMAG4230

Тъй като градът се е измествал леко през вековете, останките са на няколко места. Отправяме се към по-древната част, където има останки от храмове, свидетестващи за различните епохи и културите, управлявали тогава.

IMAG4234

В дънера на огромното дърво, чиято корона се вижда зад двете кули, се намира един от обектите от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО – Буда в дървото.

IMAG4236

Следват още много развалини на сгради с причудливи форми.

IMAG4245

IMAG4282

Тук е мястото да “влезете” в света на историята върху гърба на слон. Ездата на слон е страхотно изживяване – струва 200 бата (10 лв.) за 15 мин. За да ви снимат как яздите, трябва да си доплатите.

IMAG4306

Разходката из Аютая продължава с разглеждането на още храмове – кой от кой по-големи и по-величествени. Този от следващата снимка май беше най-огромният – толкова внушителен, че въпреки широкоъгълната си камера и десетте метра отстояние не можах да го обхвана целия. Но пък човек може да го покори не само с поглед, а и да се качи на него. Доста стъпала са, но гледката от горе си заслужава. Преди да го направите обаче защо не се подкрепите със сока на един кокосов орех 😉

IMAG4270

Преситени със столични впечатления – и от миналото, и от настоящето, ние се отправяме към плажа. Последната спирка от пътуването е прочутият остров Пукèт. Каня ви да се порадваме на слънцето, солената вода и морските забавления заедно – последвайте ме >>>

Още от Тайланд:
Thailand – мечта или реалност (Bangkok)
Thailand – мечта или реалност (Phuket)

Други пътувания из далечния Изток
Сингапур: Какво е да си на другия край на Земята? (1)
Сингапур: Какво е да си на другия край на Земята? (2)
Сингапур: Какво е да си на другия край на Земята? (3)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: