Неапол – страст и лава по италиански (1)

Влюбените във Вечния град вероятно ще искат да ме обезглавят за думите ми, но ще ги кажа: Неапол е по-красив от Рим! В Неапол има нещо, което в Рим не можете да откриете, та дори и с месеци да се скитате из улиците му. В Неапол има ЦВЯТ. Неапол е шарен, Неапол е контрастен, Неапол изненадва.

Емоциите обаче ще усетите сами, когато отидете там, а аз ще ви дам полезна информация за това как, какво, къде и на каква цена.

Полетът и транспортът до града

Към момента от Терминал 1 на Летище София всяки петък има директен полет София-Неапол на авиокомпания WizzAir, а обратният полет се изпълнява в понеделник. За периода 8-11 април 2016 год. цената на самолетния билет отиване и връщане бе 160 лв. Самолетът каца на основното и засега единствено летище на Неапол, откъдето на всеки 15-20 мин. потегля автобус до града. Рейсовете са червени с надпис Alibus и спират на малка спирка, намираща се на около 50-ина метра от вратите на летището – точно след края на паркинга. Цената на билета е €3, ако си го купите от т.нар. Табаки (на летището в Неапол то е само едно и се намира в отделението за Заминаващи), или €4, ако го купите от шофьора. Пътуването отнема 20-ина минути.

Хотелът

За отсядане избрахме хотел “Potenza“, намиращ се на площад “Гарибалди”. Ето причините защо бихте могли да го изберете:

  1. Пл. “Гарибалди” е основният транспортен възел на Неапол. Там се намират Централната ЖП гара, Централната гара на Circumvesuviana (неаполитанската железница, свързваща Неапол с околните южноиталиански градове), както и най-голямата метростанция, където се пресичат двете линии на Метрото (билетчето е €1). Хотел “Potenza” е на десет крачки от всички тях буквално.
  2. Автобусите Alibus, свързващи града с летището, спират и тръгват от пл. “Гарибалди” – спирката им е на 2 мин. пеша от входа на хотела.
  3. Предлага прилични цени за прилични условия. Цена на нощувка за човек в двойна стая с включена закуска – 55 лв. Закуската е бейсик – страхотно италианско кафе с кроасани, сухари, масло, сладка, колбас и нещо като кашкавал. Сградата e стара и със стил, условията са прилични, а банята е чиста и просторна.

Ето и причините да потърсите някой друг:

  1. Навсякъде по света гарите са средище на всякаква сган и пл. “Гарибалди” не прави изключение. Той е граничната линия, разделяща цивилизованата, историческата част на града с гетата. Хотел “Potenza” се намира в културната част на площада, ако мога така да го разделя.
  2. Не е  подходящ за хора, свикнали на лукс и глезотии. Той просто е бюджетен и удобен.

Забележителностите

В Неапол има какво да се види, но за целта е напълно достатъчно да се спуснете по старата улица на града – Spaccanapoli, около която е т.нар. Centro historico, или да слезете до морето, където можете да видите Castel Nuovo (входът е платен и ако сте гледали и други замъци, няма да ви впечатли), оттам да се разходите до Piazza del Plebiscito, където са разположени най-известните сгради – Palaco Reale (Кралският дворец) и Teatro di San Carlo (Театърът). Наблизо е и Galeria Umberto I, която наподобява до известна степен Миланската, но в по-скромен мащаб.

20160410_095728

Ако застанете на Piazza del Plebiscito с гръб към Театъра, вляво ще ви се падне тераса с уникална гледка към морето и пристанището и към града и Везувий в далечина.

20160410_103928

От тази тераса започва и живописната крайморска улица, която ще ви отведе до друг замък – Castel dell’Ovo (Яйцето). “Яйцето” е със свободен достъп и от него се разкрива божествена гледка както към града, така и към морето.

20160410_105423

За да усетите духа на Неапол обаче, задължително влезте в малките улички и вървете без цел и посока. Там ще видите вдълбаните в скалите къщи на местните, прането им на улицата, която е толкова тясна, че по нея може да мине само един Фиат Панда, но ако са му махнати страничните огледала. Жените ще стоят на балконите и ще ви наблюдават с интерес отгоре, а ако ги поздравите с едно Bongiorno, ще отговорят.

Naples
Малките улички са истинското сърце на Неапол. Задължително влезте в тях, но си дръжте здраво чантата – в Неапол, казват, гъмжи от джебчии

Докато се изкачвате по хълма, задължително обходете улицата Corso Vittorio Emanuele. Тя опасва като пояс хълма и сякаш бележи границата между забутаните бедни къщички и огромните, шарени и красиви богаташки кооперации с апартаменти с изглед към морето. На Corso Vittorio Emanuele има и две спирки, от които можете да се качите на фоникуляра, който ще ви изведе на хълма. Фоникулярът е част от градския транспорт на града – билетът е €1, и е покрит.

20160410_123940
Гледка от Corso Vittorio Emanuele. Всички прозорци гледат към морето

Corso Vittorio Emanuele огражда богаташкия квартал Chiaia. Най-сниманата сграда там е къщата-замък. Признавам си, че и на мен ми хареса.

20160410_130952
Къщата-замък в богаташкия квартал Chiaia в Неапол е най-сниманата сграда от там

Отгоре, на върха стои третият замък на Неапол – Castel Sant’Elmo. Внушителна сграда безспорно, но по-голямо впечатление прави гледката, която се открива от там.

20160410_141540
Спираща дъха гледка, която се открива от хълма на Castel Sant’Elmo. Двувърхата планина в далечината е Везувий

Ако заобиколите Castel Sant’Elmo, ще видите една пешеходна алея със стъпала, която ще ви върне обратно в старата част на града и то не къде да е, а точно на Spaccanapoli.

20160410_155033
Piazza del Gesù Nuovo e доста приятно местенце в историческото сърце на Неапол

Тук можете да се наградите за разходката в някой от ресторантите или от безбройните капанчета за сладкиши и печива. И няма как да си бил в Неапол и да не си опитал Sfogliatella и Taralli, както и да не пиеш лимончело.

20160411_185228
Солени Taralli – малки твърди гевречета с бадеми. Уникално вкусни

Ако продължите до края на Spaccanapoli, ще стигнете до Неаполитанското Duomo. Нищо особено като архитектура и вътрешен дизайн, но е неизменна част от забележителностите на града.

Друго място, което си заслужава да видите в Неапол, особено ако обичате историята и изкуството, това е Археологическият музей. Не е голям, но за сметка на това има какво да покаже. В него са съхранени всички мозайки и артефакти, намерени при разкопките на изпепеления град Помпей. В Неаполския археологически музей се намира и т.нар. Тайна стая, където са изложени разни не до там благопристойни артефакти, намерени в Помпей. Стаята е била затворена за посетители до съвсем скоро и в нея се е влизало само със специално разрешение, дадено от най-високо ниво.

20160411_110517

Понякога в музея се излагат намерените в Помпей мумифицирани тела. Те се съхраняват в самия Помпей, но не са достъпни по всяко време. Билетът за Археологическия музей е €12.

За разходката до Помпей и Везувий, която можете да си направите в рамките на вашето неаполитанско приключение, ще прочетете ТУК. И не забравяйте, че всичко в Неапол започва и завършва с едно хубаво Espresso ristretto.

20160411_082807

Други пътувания из Италия:
Неапол – страст и лава по италиански (2)

Сицилия – нищо не е такова, каквото изглежда (Catania)
Сицилия – на гости на мафията (Corleone)
Сицилия – на гости на мафията (Montelepre)
Сицилия – нищо не е такова, каквото изглежда (Palermo)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: