Пържени яйца по селски (бабина рецепта)

Отивам при родителите си и майка ми ми задава обичайния въпрос: “Какво да ти сготвя?” Винаги ѝ отговарям точно какво искам, но този път я карам тя да избере. Направила е нещо, което съм обожавала като дете, а както стана ясно – и все още ми е на сърце. Рецептата е от нейната майка, става бързо и има страшно интересен вкус.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
9 яйца
10 средно големи глави кромид лук
5-6 връхчета джоджен
3-4 с.л. олио
сол

ПРИГОТВЯНЕ
В достатъчно голям тиган слагам олиото да се загрее, като в момента, когато се сгорещи, му добавям щипка-две сол. Това е трик, който знам от майка ми – правя го винаги, за да не пращи и да не пръска мазнината. Добавям предварително изчистения и нарязан на дребно кромид лук, намалявам котлона на 4 (от 6) и бъркам, докато лукът омекне и стане прозрачен. Слагам и нарязаните стръкчета джоджен и продължавам да бъркам 1-2 минутки. Накрая счуквам яйцата като през това време се старая да не спирам да бъркам манджата в тигана, за да може яйцата и лукът с джоджена да се смесят и хомогенизират добре. Добавяте още сол, ако сметнете за необходимо.

Parjeni iaica

Пържи се толкова време, колкото е необходимо, за да станат яйцата такива, каквито вие ги обичате. Аз например ги харесвам препържени, така че ги държа по-дълго. Поднасям ястието с нарязано розово доматче и няколко маслинки, но то понася и много други идеи за гарнитура. Количеството е достатъчно за 2 големи или 4 малки порции.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
Предвид количеството на мазнината и броя на яйцата, ако пърженото (у нас така наричаме всяка храна, приготвена на тиган) бъде разделено на две порции, то то не е диетично. За сметка на това обаче е вкусно и питателно. А и, смея да кажа, полезно. Лукът има пребиотични свойства, а в яйцата се съдържат богат набор от витамини и минерали, като в изключително голямо количество е холинът (витамин В4).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: