Ниш и Крушевац – Нова година в Сърбия

Нова година в Сърбия – цигари до задушаване, месо до втръсване, алкохол до натравяне и сръбска музика до откат. Добре е, дори много добре бих казала. Знаят сърбите как да правят купон по балканскому.

Сърбия, оказа се, е идеален избор за весело изкарване на Новогодишната нощ в чужбина и то на перфектна цена. Оферти агенциите вадят много, но моят разказ е за организирано пътуване с автобус до Крушевац и посрещане на Нова година там. Пакетът е купен от туристическата агенция Булкомтур за 329 лв. и включва две нощувки в хотел Dabi в Крушевац с включени закуски и вечери, екскурзоводско обслужване по маршрута, посещение на Ниш и дори имаше бонус – посещение на SPA курорта Vrnjačka Banja (Врњачка Бања).

Hotel Dabi Krushevac
Хотел Dabi отвън

Първоначалната уговорка за тръгване в 8 часа сутринта и лежерно пътуване отпада и рязко отпътуването е рано-рано в 5:30 ч. Обяснението: твърде големият пътникопоток към Сърбия за празниците и чакането на границата. Не ми се виждаше сериозен този довод, докато не стигнахме ГКПП “Калотина”, където нашият автобус беше десетият подред, а зад нас, научихме по-късно, опашката “набъбнала” до около 50 автобуса за има-няма час. Ние минахме за 40-ина минути, а другите колко са чакали, не ми се мисли въобще.

Sićevačka klisura_1
Опасният път за Ниш с тесните тунели и острите завои

Първата ни спирка е Ниш (Niš), който ни посреща със слънце и пролетни температури. Пътуването е бързо – особено в участъците с новата магистрала. Ако никога досега не сте пътували с кола до Ниш, направете го скоро, за да се порадвате на извивките на Сичевската клисура (Сићевачка клисура или Sićevačka klisura), издълбана от река Нишава. Очаква се скоро сърбите да пуснат цялата магистрала по трансевропейския коридор №10, свързващ Ниш със София, и 13-те тунела и острите завои да отидат в историята.

Nish_krepost 1
Входът към Нишката крепост

Най-голямата и най-известната забележителност в Ниш е крепостта – наричат я Нишка тврђава или Niška tvrđava (сърбите са с две официални азбуки). Вход няма, а вътре в нея са запазени хамамът (турската баня, намираща се ведната вляво на входа, която сега е превърната в кафене), сградата на Bali-begova džamija и някои други съоръжения. Вътрешността на крепостта е спокоен и доста красив парк.

Nish_krepost_park
Паркът зад стените на Нишката крепост
Nish_krepost_djamia
Джамията Bali-begova, отзад
Nish_krepost_a
Древни крепостни останки

Когато сте в Ниш, задължително трябва да се отбиете в две емблематични за града заведения – едното е Pekara Branković (пекарна “Бранкович”), намираща се на централния градски площад “Крал Милан”, в която се предлага традиционният сръбски burek sa mesom (баница с месо) и други печива, а второто е сладкарничката Tramvaj (Трамвай), чийто интериор е запазен стар трамвай.

Tramvaj_pekara Brankovic
Двете заведения са близо едно до друго

За обяд седнахме в кафан с името Konak, намиращо се близо до прословутата бронзова скулптура на нишкия ловджия Калча с неговото вярно куче и писателя Стеван Сремац. Заведението се оказа доста вървежно, защото беше пълно с хора – дори и в залата за непушачи (имайте предвид, че в Сърбия няма забрана за пушене на закрито и почти всички заведения са задимени като лисичи бърлоги). Препоръчвам Konak и като обстановка, и като кухня. Няма плескавици в менюто, но е вкусно и цените са дооста ниски. Сметката на четирима човека, включваща по едно блюдо, по едно капучино и две бири, беше 1500 динара (или 35 лв.).

Nish Kalca Stevan Sramec
Задължително си направете снимка с тези двамата зевзеци

В Ниш има и още два туристически обекта, които си заслужават – говоря за напълно запазения концентрационен лагер „Червен кръст“ и за „Челе Кула“ (кулата от черепи). Сега нямаше време за тях, а и те не се вписват в концепцията за “празнично пътуване”, но тъй като съм ги посещавала преди (в рамките на екскурзия до Дяволския град, за която може да разкажа някой ден), горещо препоръчвам да ги разгледате.

Продължаваме из сръбските земи, напредвайки към централните райони на страната – Поморавието и град Крушевац са крайната ни цел. Да си призная честно, никога не бях чувала за това място. Позната ми каза, че го наричали сръбската Виена. Нищо общо няма с австрийската столица – по-скоро бих го оприличила на Ямбол например, но признавам, че рекламата е добра. 🙂 Обясних си гръмкото прозвище с факта, че Крушевац е бил престолен град на владенията на княз Лазар, както и при управлението на неговия син Стефан, заради което наричат крепостта Лазарев град.

Krushevac_COVER
В подножието на хълма с останките от древната градска крепост
Krushevac_COVER2
Прословутата църква “Лазарица” на хълма Лазарев град
Krushevac_centar
Градският център със сградата на общината в далечината
Krushevac_curkva sveti Stefan
Новата градска църква “Св. Стефан”

Отказахме се от посещението на бонус дестинацията – SPA курорта Vrnjačka Banja, от мързел, а и от хигиенни съображения. Не ни се стори добра идея да се топим в басейн, та бил той и минерален, заедно с още няколко десетки (да не кажа стотици) души. За сметка на това по-дългата разходка из Крушевац ни даде възможност за общуване с местните, да си напазаруваме сръбска дюлева ракия и да похапнем в (пак случайно открито) най-тарикатското заведение в града – кафе&бистро “Пастел”. Тук салата “Цезар” струва 8 лв. (нечовешка цена за провинцията в Сърбия), но пък тежи почти килограм и в нея има поне 150 г пилешко месо, половинка пица (вместо крутони) и вероятно половин кутия майонеза. Много се тачи майонезата в този край – на Новогодишната вечеря поднесоха поне 3 майонезени ястия. Месото също е на почит – единствените безмесни неща на Новогодишната трапеза бяха туршията, поднесена за разядка с ракията, и тортата накрая. 😀

Какво представлява Новогодишното празненство в хотел Dabi, Крушевац?
DabiОписвам това, за да го имате предвид, ако решите да празнувате там. Началото е в 20 ч. и всички, резервирали куверт – и сърби, и българи, сме събрани заедно в големия ресторант на хотела. Помещението е с нисък таван, а вътре се пуши (и то много) и там никога не са чували за вентилация. Още на първия час димът става гъст с нож да го режеш. Оркестърът започна да свири точно в 20 ч. и не спря докато не си тръгна и последният човек, което се случи около 5 сутринта. По някое време преди полунощ дойде духов оркестър, който май е един-единствен за целия град, защото не отдели повече от 10-15 минути на това свое участие. В 23 ч. сръбско време оркестърът спря и пуснаха българския химн (специална поръчка от нашите водачи), на който дори сърбите станаха на крака. След него дунавското хоро и “Бяла роза” на Славка Калчева. За цялата вечер оркестърът изсвири само три български песни и ме е срам да кажа кои бяха те – “Шушана” на Наско Ментата, “Милионерче” на Тони Стораро и “Гъци гъци” на Амет. Не бяха поръчани! Явно това знаят там за “българската” музика. 😦 През цялата вечер алкохолът се ля на корем (местно вино, дюлева и кайсиева ракия, водка, бира), а масите бяха отрупани с храна – вместо салати дават туршия, после плата с колбаси, кашкавал и сирене, месно предястие (тлъсто свинско с някакъв сос), плата с меса (плескавици, пилешки пържоли, шунка на скара), питки хляб, торта. Учудващо беше, че сърбите си честитиха Новата година в 00:01 часа и то някак незабележимо – дори нямаше броене, специална песен или наздравици. Атракцията на вечерта беше предложение за брак. Хотелът е с 0 екстри, така че оставете претенциите и високите очаквания у дома. 😉 Жени, имайте предвид, че в стаите няма сешоари, а водата свършва за 3 минути (не преувеличавам), така че къпането става по войнишкия способ. Предположенията ни са, че две бани са вързани към един 60-литров бойлер.

Още пътешествия из Сърбия:
Уикенд в Босилеград. Очакваш малко, получаваш много (1)
Уикенд в Босилеград. Очакваш малко, получаваш много (2)

———————-

Ако искате да виждате още истории за пътувания, последвайте блога ми, като кликнете върху бутона Follow Puritankata. Можете да ме последвате и като харесате страницата ми във Фейсбук Моята дестинация.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: