Рибена салата за бяло вино

Рецепта, която е плод от сблъсъка на нуждата с наличието. Трябваше набързо да направя подходящо мезенце за бяло вино, а в хладилника имах само изостанал пакет пушена херинга (купена погрешка) и китайско зеле.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ (за 4 порции)
300 г пушено филе от херинга
1 бр. китайско зеле (голямо)
1/2 връзка магданоз
зехтин
балсамов оцет
маслини

ПРИГОТВЯНЕ
Уверете се, че имате достатъчно голяма и дълбока салатна купа, защото споменатите количества са за 4 големи порции. Почиствате китайското зеле, като отрязвате около 1-1,5 см откъм основата му. Останалото нарязвате на тънички шайби, посолявате и претривате добре с ръка, но без да се прекалява. Отгоре добавяте накъсаното на дребни късчета пушено рибено филе, като преди това сте махнали кожата. Завършекът е нарязаният на дребно магданоз. Слагате зехтин и балсамов оцет на вкус, разбърквате добре и оставяте салата за няколко часа, за да могат съставките да смесят вкусовете и ароматите си.

Сервирате с маслинки (аз предпочитам черни, но всичките стават), чаша-две бяло вино и добра компания.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
Китайското зеле е сравнително безвкусно, затова е добре да бъде съчетавано с храни със силен вкус – в случая аз предлагам пушена херинга, но може също така пушена сьомга например или пък силно ароматни пилешки филенца. Китайското зеле е нискокалорично – в 100 г има само 13 kcal, и много полезно – богат източник е на витамин А, В и С. В херингата има около 130 kcal на 100 г, от които обаче най-висок процент са белтъците и ненаситените мазнини – полезни хранителни вещества. Готовите пушени стоки не са част от здравословното хранене, защото съдържат много Е-та, добавяни в тях с цел имитиране на опушения вкус. Естественият процес на опушване е трудоемък и времеемък, т.е. скъп, поради което в съвременната хранително-вкусова промишленост той е заместен от бърза и лесна – т.е. евтина, химическа обработка на храната със съответните подобрители. Когато купувате готови пушени храни (особено риба), четете етикетите, за да разберете как е “опушена”, както и къде и как е уловена. За предпочитане са уловените в океана риби пред отглежданите в развъдници.

One thought on “Рибена салата за бяло вино

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: