Крехки броколи на фурна със сирене

Тази рецепта намерих случайно в Интернет преди много години, но я модифицирах по мой вкус. Това, което ви предлагам сега, няма почти нищо общо с първоначалния ѝ вариант – направих я по-лесна за приготвяне и по-здравословна.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 бр. броколи
5 картофа (средни)
4 моркова (средни)
200-300 г сирене
100 г кашкавал
чубрица
черен пипер
сол

ПРИГОТВЯНЕ
Стръкът броколи се измива и разделя на по-едри розички, а стеблото се нарязва на дълги ивици. Изхвърлят се само малките листенца, които са прорастнали тук-там. Ако растението е по-старо, може да се обели “кората” на стеблото, но ако е младо, няма проблем тя да остане. Морковите се почистват внимателно и се нарязват на едри шайби. След като бъдат обелени и измити, картофите се нарязват на едри кубчета. Всичко това се изсипва в достатъчно голяма тенджера, добавя се вода, докато зеленчуците потънат, и се поставя да ври. Вари се до готовност на броколите.

Brokoli na furna

Сварените зеленчуци се прецеждат през гевгир, а водата може да бъде запазена и използвана за бульон към друго ястие. След като се изцедят, броколите, морковите и картофите се изсипват в голяма тава. Към тях се добява сиренето, което се надробява с ръка. Не се слага вода! Разбърква се добре и накрая се прибавят солта, чубрицата и черният пипер. Пъха се във фурната на 220° за около 30 минути, като 10 мин. преди изваждането отгоре се поставя предварително настърганият (или нарязан на парченца) кашкавал. Когато той се разтопи и хване червена коричка, ястието е готово.
Количествата са достатъчни за поне 4 порции.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
Ястието може да се нарече диетично (на 100 г: броколи = 35 Kcal; моркови = 40 Kcal; картофи = 90 Kcal), а и е богат източник на фибри. При приготвянето му не се слага мазнина, тъй като такава се съдържа в сиренето и кашкавала. Те са добавени с цел повишаване на питателността. Препоръчително е да се консумира самостоятелно и/или в комбинация с маслини и пресни зеленчуци. Не е препоръчителна комбинацията с месо.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: