Пълнена пъстърва на фурна с розмарин и орехи

Ако обичате рибата, орехите и екзотичните аромати, тази рецепта е перфектна за вашия вкус, гарантирам го. Приготвя се лесно, а резултатът е да си оближе човек пръстите.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
3 пъстърви, без глава
2 глави стар лук
1 лимон
50 мл светла бира
50 г смлени орехи
3 стръка розмарин
подправка за риба
черен пипер
сол
зехтин
алуминиево фолио за печене

ПРИГОТВЯНЕ
Преди всичко пъстървата се почиства от главата и вътрешностите и се измива, а лукът и лимонът се нарязват на шайби. В достатъчно голяма тава се подреждат трите пъстърви, всяка от които е поставена в достатъчно голям къс алуминиево фолио за печене, така че да може да бъде увита с него. Рибите се посоляват добре отвътре със сол, черен пипер и подправка за риба, след което се пълнят с резенчетата лук и лимон. Прибавят се по един стрък розмарин и щипка-две от орехите, а накрая се поръсва обилно със зехтин.

pastarva-s-rozmarin-i-orehi

Прихлупвате добре рибите и ги намазвате отвън обилно с предварително подготвената смес от бира и малко подправка за риба. Ако ви остане от сместа, просто я разпределете върху трите риби, след което ги завийте добре с фолиото. Сложете тавата в предварително загрята фурна – аз я пускам за 10-15 минути на 230°, и печете за около един час. Преди да извадите пъстървите от фурната (да кажем 10 минути преди това) ги развийте отгоре от фолиото, за да се запекат и да хванат хрупкава коричка.

ВАЖНА ИНФОРРМАЦИЯ
Студеноводните риби, каквато е пъстървата, са един от основните източници на полиненаситени омега-3 мастни киселини, които пък имат отношение към здравето на сърцето, кръвоносните съдове и работата на мозъка. В 100 г пъстърва се съдържат не повече от 150 kcal, като те са от протеини и мазнини (ненаситени). Според препоръките за здравословно хранене човек трябва от 3 до 5 пъти седмично да консумира по около 150 г риба (най-добре тя да е студеноводна и да е приготвена чрез печене, задушаване или на скара).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: