Разочарованието, наречено “Вражалец”

Очаквам да бъда убита с камъни заради безразсъдството си да не припадна от възхита по постановката “Вражалец”, но истината е, че тя не блести с нищо – нито играта на актьорите е толкова добра, колкото се очаква, нито историята е поставена сполучливо, така че да накара зрителя да си зададе съответните въпроси.

След всичките тонове изчетени суперлативи и прекараните напрегнати минути в трескаво натискане на F5 с надеждата да не изпусна възможността за резервиране на места, истината ме удари като плесник в лицето. Актьорите – основно в лицето на Любо Нейков и Димитър Рачков, иначе страхотни в своите екранни превъплъщения, тук буквално съсипват постановката. През цялото време усещането е сякаш си попаднал в заведение за психично нездрави хора в крайна фаза на истерясване, които се надцакват помежду си кой ще направи по-голяма магария от другия.

vrajalec_1

Рачков скача, мята се, пълзи, прави шпагати и какво ли още не по сцената, което самò по себе си е забавно, стига да е с мярка. От неговата игра обаче човек се пита този кмет (Рачков изпълнява ролята на кмета в историята), който по замисъла на Ст. Л. Костов би трябвало да е алчен и покварен държавен служител, дали всъщност не е луд човек за въдворяване. И така на моменти вместо възмущение, той може да събути съжаление. Нейков в ролята на съблазнения от парите духовник през цялото време представя поверения му образ по-скоро като поп курвар, който има силно изразени ексхибиционистки наклонности. Рачков и Нейков така обсебват със своите маймунджилъци сцената, че за останалите актьори просто няма място. Всичко е така пресилено, че комедийността е преминала в изпростяване.

Дали въпреки всичко постановката е смешна? И да, и не. Така нареченият нов прочит на “Вражалец”, представен от театрална формация “Мелпомена”, е силно пресолена манджа, в която е изпусната не само солта, но и пиперът. И встрани от кулинарната метафора, която си позволих да използвам, “Вражалец” е превърната в постановка на абсурда, която в зависимост от личния ви вкус може както да ви отегчи, така и да ви впечатли. Мен ме разочарова!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: