“Стрелбище Герена”: Само за мъжки момичета и момчета

Хващали ли сте някога в ръцете си хладно оръжие? Не? Направете го. Желязото в ръката и властта над ситуацията нямат равни като усещане. А ако ви е за първи път, препоръчвам да отидете на “Стрелбище Герена”, където любезни и страшно опитни инструктори ще ви обяснят всичко от до.

“Стрелбище Герена”, София, е част от комплекс “Герена” и се намира непосредствено до главния вход за стадиона. Пропускът е свободен. Слизате по няколкото стъпала отвън и се озовавате в лабиринт от коридори под земята, в които мирише на влажно мазе. Има табели по стените, така че ориентацията се получава. Мястото не е реновирано отдавна, но това не е учудващо – стрелковият спорт (стрелбището принадлежи към стрелкови клуб “Левски”) не е модерен у нас и парите вероятно недостигат.

Затова пък услугите на “Стрелбище Герена” са на достъпни цени и там всеки може да опита своя мерник без да бърка дълбоко в джоба си. Като за първа среща с пищовите инструкторите препоръчват малокалибрен модел на Colt. Патроните за него са по 0,15 лв., така че спокойно може да си вземете 50 и да стреляте до откат.

colt-model-22
Colt модел .22, калибър 5.6 мм

Стрелбата с този модел е все едно да отидеш да се гмуркаш, а да те карат да си потапяш главата в детския басейн. За онези, на които им се иска да опитат нещо по-сурово, препоръчвам 9-милиметровите Smith&Wesson и CZ. Имат мек спусък, а в същото време си “тежат” на мястото. Доста неприятен за боравене е Heckler & Koch, чийто спусък ми се стори адски тежък. Пробвала съм и Glock, но нямам силни (добри или лоши) впечатления от него. За тях патроните са по-скъпички, така че ако искате да постреляте добре, пригответе си 20-ина лева.

smithwesson
Smith&Wesson, модел M&P, калибър 9 мм

От този калибър не съм пробвала “Макаров”, но инструктура ме увери, че за мен няма да е най-приятното изживяване. Цитирам го: “Ако искаш да кажеш, че си стреляла с “Макаров”, пробвай го, но няма да ти хареса”. Имат и много видове пушки, но нямам опит с тях.

Избор има и в мишените – от най-обикновените, наподобяващи дартс, до такива с човешка фигура върху тях. Аз винаги използвам обикновените, защото стрелбата за мен е начин да се отърся от стреса и да си вдигна адреналина, а не да се упражнявам в отстрелването на хора.

bang-bang
Малкият калибър ми бяга по тъча, но с 9-те милиметра разцепвам десетката

Ако хладното оръжие е запалило гореща страст във вас, “Стрелбище Герена” работи всеки ден (от понеделник до неделя) от 10:30 до 22:30 часа. Препоръчвам ви, ако удобното за вас време е след 17:30 часа, да си резервирате час предварително по телефона, за да сте сигурни, че ще ви очаква свободен коридор.

strelbishte_gerena_cover
Така изглежда стрелбището отвътре

АДРЕС: София, ул. “Тодорини кукли” №47
Тел.: 02/945 46 19 и 02/847 19 67

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: