Патладжан Широ Мисо

Зимата е тук и вече е време да помислим как да си повишим имунитета, за да не пием хапчета, а ракия през студените месеци 😉 За целта аз ви давам една невероятно рецепта, която е и вкусна, и здравословна, а за приготовлението ѝ ви трябват броени минути.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
3 бр. патладжан (средно голям)
3 с.л. зехтин помас
3 с.л. соев сос
1,5 с.л. балсамиков оцет
1 с.л. настърган джинджифил
1 с.л. вода
1 с.л. кафява захар

ПРИГОТВЯНЕ
Настройвате фурната на 220 градуса и я пускате да се загрее за около 5 минути. През това време измивате патладжаните, разполовявате ги по дължина и ги нареждате в тава с разрязаното нагоре. Надупчете ги с нож и ги намажете с помаса. По желание може да добавите малко вода в тавата, колкото да покрие дъното. Пъхнете ги във вече загрятата фурна за 5-7 минути.

Междувременно смесете в отделен съд соевия сос, оцета, джинджифила, водата и кафявата захар, като бъркате докато тя се разтопи. Изваждате патладжаните и ги поръсвате с половината от сместа, след което отново ги връщате във фурната за 3-5 минути. Изваждате ги втори път и ги поливате с остатъка от специалната смес. Отново ги връжате във фурната за същото време – 3-5 минути. Ако ви се струва, че все още не са готови, пуснете ги за още 3 минути.

patladjan-shiro-miso_1

Могат да се ядат и топли, и студени, но аз ги предпочитам изстинали. Сервират се за предястие, но съвсем спокойно могат да заменят и основното. Имат мек и много приятен вкус.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
В 100 г патладжан има само 24 kcal, а кафявата захар е в минимално количество. Добавеният джинджифил обогатява рецептата вкусово, но всъщност по-важното е, че повишава имунитета.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: