Ждрелото на р. Ерма – бягство от града за ден

Когато ви писне от града, шума, бетона и жегата, когато имате нужда от ободряваща почивка, каквато само природата дава, отскочете до ждрелото на река Ерма. Феномен, който ще ви омае със самобитност и неподправен чар. А и е близо до София – супер дестинация за един ден.

На входа има огромен паркинг, на който може да оставите личния си автомобил без да плащате. След сравнително кратко вървене по добре отъпкана пътека идва голямата веселба – стръмни дървени стъпала (в доста разнебитен вид), отвесно спускащи се надолу към също толкова прогнил на вид дървен мост, който превежда над кипящата и удряща се в камъните вода.

erma_1

Добе е да сте с удобни обувки, защото след спускането следва остро изкачване. То отвежда на съседния ръд, където ви чака прохладна пещера – широка и безопасна, през която минава черен път. Преминаването през “тунела” е лесно, а от другия край, няколко метра след изхода е началото на Трънската екопътека. Тя не е дълга и извежда до съседното било, намиращо се от другата страна на реката. Започва с екстремно спускане, но преходът не е толкова труден, колкото изглежда. Мястото е живописно и си заслужава потта.

erma_2

Всичко е екосъобразно – изградено от дърво, въжета и пирони.

erma_3

За да приключите разходката, трябва или да се върнете обратно по същия път (с всичките стъпала и мостчета), или да вървите по черния път, който ще ви изведе на главното шосе – недалече от паркинга. Уморени и заредени, може да се възползвате от поляната с беседки, пейки и маси за пикник, които община Трън е изградила.

Ждрелото на река Ерма е част от Стоте туристически обекта (№39), така че си носете книжката, за да получите печат. Печатът е или в продавачите на мед и други неща, чиито маси са още на входа на пътеката, или трябва да посетите една от къщите покрай шосето, на чиято ограда има табела.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: