Салата табуле а ла “Пуританката”

Не е сложно, а е толкова вкусно и питателно. Моята модификация обаче не е като стандартното табуле, при мен е важно гарнирането, защото така става подходяща и за мъже (знаем, на тях им трябва повече и по-засищаща храна).

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
10 връзки магданоз (или 1 огромна шепа, набран от градината)
1 домат, средно голям
1 к.ч. кус-кус, дребен
6 с.л. зехтин
3 с.л. оцет балсамико
сол
6-9 яйца, варени
маслини

ПРИГОТВЯНЕ
Слагате в тенджерка около 1 литър вода да заври. След като заври, посолявате леко и изсипвате кус-кусът да ври. Трябват му около 6-7 мин. (вижте каква е  препоръката на опаковката), но е важно да не го преварите. Когато е готово, прецеждате го през гевгир, като веднага след това го измивате на течаща студена вода. Трябва да се махне нишестето и всяко звънце кус-кус да е отделено.

През това време измивате добре магданоза и го нарязвате на дребно. Посолявате и претривате добре с ръце. Магданозът е твърд и е хубаво да се намачка с ръце, за да омекне. Изсипете отгоре предварително нарязания на дребни кубчета домат, както и кус-куса. Разбъркайте и подправете със зехтина и балсамиковия оцет. Ако посоченото от мен количество ви се стори недостатъчно, добавете. Количеството на зехтина и оцета зависи от това дали магданозът е крехък, както и от личните вкусови предпочитания.

Приготвената смес трябва да престои поне 12 часа в хладилника, за да поеме магданозът солта, зехтина и оцета, както и сместа да стане хомогенна. Сервирайте със сварени яйца, нарязани във форми по желание, и маслини.

tabule_1

Салатата е супер вкусна и здравословна, а ако добавите и малка филийка пълнозърнест хляб, става достатъчно питателна дори и за мъже.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
Възрастен човек трябва да изяжда 3 яйца седмично, така че една порция салата табуле а ла “Пуританката” доставя точно седмичната доза. Калорийното съдържание в салатата е много ниско и то е доставено само от яйцата и маслините. Зехтинът и маслините са източници на полезни ненаситени мазнини. Магданозът е известен не само със своето укрепващо здравето на очите действие, но и като афродизиак за мъжете.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: