Брюж – градът, в който всички се влюбват (Belgium)

Мнозина, посетили Брюж преди мен, ме уверяваха, че това е “най-красивият град в Европа”. Не им повярвах преди да го посетя, а усетила веднъж уникалния му дух и атмосфера, се влюбих в него. Когато стъпих на площада и зърнах тези къщички, в мен се пробуди сладък спомен – спомен за шоколад. И явно не случайно, защото това е меката на белгийския шоколад.

Но да се върнем на практическите подробности, с които е свързано пътуването до Брюж. Най-подходящо е да хванете влак от Брюксел, който за около час, час и половина ще ви закара. Изгодно е да си вземете weekend ticket, защото е на половин цена – €15, вместо €30. С него може да хванете всеки влак за отиване до Брюж и за връщане обратно, който пожелаете. Условието е да е през уикенда и да не слизате на друга гара.

Гарата е на супер кратко пешеходно разстояние от центъра на Брюж – самият град е малък и всичко се обхожда пеша. На практика, щом излезете от гарата и пресечете светофара пред вас ще има две улици. Лявата води директно в центъра на града, а дясната – към известния и изключително красив градски парк Minnewater Lake. Той е малък и кокетен, с мост за влюбени снимки и с лесен достъп до централната част.

IMAG3943

Малките улички, през които трябва да се проврете, за да излезете в по-централния район, извикват асоциации за спокойствие и красота. Няма опасност да се изгубите – просто вървете в посока на катедралата, чиято камбанария  се вижда от всички краища на града. Така ще стигнете централния площад – най-известното място в Брюж.

IMAG3964

Тук е и известната кула Belfry of Bruges, пред която се разиграва една от известните сцени в холивудския филм “Брюж”.

IMAG3952

Щом сте в Брюж, задължително си направете разходка с лодка. Цената е около €10, а спирките, от който можете да се качите, са няколко на различни места из целия град. Лотките тръгват на кръгъл час, обиколката е около 45 мин. и определено си заслужава.

IMAG3976

IMAG3991

Разхождайки се из улиците на Брюж, ще попаднете на доста заведения за хранене, в които има обедни менюта на по-добри цени. Градът не е евтин, но предвид близостта до Холандия и Скандинавието, цените са поносими. Задължително опитайте и някоя месна бира – например “Brugse Zot“.

IMAG3972_1

Тук шоколадите са скъпи, но пък има такива изкушения, че би било светотатство да не опитате поне един. Продават се както пакетирани, така и насипно на грамаж. Уникален е шоколадът с цели лешници, както и много от бонбоните. А за по-нестандартен подарък на приятел с чувство за хумор, може да вземете шоколад с неприлична форма – я полов орган, я гола жена, я нещо друго… Асортиментът е огромен и на вкус, и на вид.

IMAG3999

Ако искате обаче да купите белгийски шоколад или бонбони за подаръци на близки и приятели, по-изгодно е да пазарувате от шоколадовите магазини в Брюксел. Там има промоционални пакети с 6 кутии трюфели на цената на 4 например, или 12 кутии бонбони на цената на 8, или пък 6 шоколада с най-невероятни вкусове (черен пипер, лимон, люта чушка, мента и т.н.) на цената на 5 и много други такива опции.

В Брюж е любопитно да разгледате и какво се предлага в магазините за сувенири – поне 80% от стоките там са бира и чаши за пиенето ѝ. 🙂

IMAG4000

От тук може да се купи и чашата на “Kwak“, чиято история разказах в моя пост, посветен на Брюксел. В него има и други интересни неща, така че по-добре му хвърлете едно око тук >>>

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: