Брюксел – с мирис на политика и урина (Belgium)

Заглавието може да ви се стори смущаващо и вероятно леко брутално, но когато отидете в Брюксел, ще се уверите, че в него се крие същността на белгийската (и Европейска) столица. А най-удобният и евтин начин да планирате своята малка уикенд разходка в Белгия е с полетите на Wizz Air – отиването е в петък сутринта, а връщането в понеделник сутринта. Двупосочният билет е 130 лв. (към септември 2015 год.). И тъй като Wizz Air са нискотарифна компания, те кацат на отдалеченото летище Шарлероа (Charleroi), от където се взема шатъл до Брюксел. Най-евтин, но доста претъпкан и труден за откриване на летището, е шатълът на Wizz Air. Втори вариант е Brussels City Shuttle, за който билетът е €14, ако го купите предварително от сайта им, и €17, ако го вземете на място. Пътува се с удобни автобуси Setra 517 GT-HD, които тръгват на всеки 10-15 мин. от летището (точно пред входа) и спират пред главния вход на Bruxelles Midi (жп гара “Юг”).

В Брюксел има три жп гари и гара “Юг” е на удобно пешеходно разстояние от идеалния център на града – площад Гроте Маркт (Grote Markt). Аз съм човек, който чете карти безупречно, но си признавам, че брюкселските такива ме затрудниха и затова ще дам упътване. Слизате от шатъла пред гарата, заставате с гръб към главния ѝ вход и тръгвате вдясно. Вървите само направо и на голямото кръстовище хващате лявата улица – казва се “Stalingrad“. Широка, с импозантни сгради и доста арабски магазини.

На тази улица и точно на 500 м от Grote Markt е и хотелът, в който бяхме отседнали – Hotel Barry. Цената на нощувка за двойна стая е €65. В никакъв случай не мога да го препоръчам като условия (тесни стаи, обзаведени само с легло и стол, и миниатюрни бани), но пък е перфектен откъм локация. Намира се в центъра на града и това си личи по уринора (писоар на открито) наблизо. Уличките в центъра на Брюксел са толкова малки, къси и тесни, че единственият начин да намерите бързо забележителностите е да следвате тълпата.

Първото нещо, което трябва да видите в Брюксел, е неговият символ – пикаещото момченце (Manneken Pis). Със сигурност ще се изненадате колко мъничка е статуята и на колко закътано място е. Но макар и малък Manneken Pis си има собствен шивач и гардеробиер, които се грижат за аутфита му. На снимката е с екзотично облекло, но според информация от достоверен източник на 3 март си облича българската носия.

IMAG4002

Grote Markt е наблизо и наистина е забележително място. Сградите са архитектурни шедьоври, а самото пространство на площата всеки уикенд е арена на интересни мероприятия. Най-известен и красив е празникът на цветята, който провеждат там ежегодно.

IMAG3861

IMAG3863

Докато сте на Grote Markt, не забравяйте да докоснете за късмет (може и да си пожелаете нещо) златната статуя на жената и кучето.

Statue Brussels

Grote Markt е най-известната забележителност в Брюксел, но истината е, че градът има още много да покаже. С “помощ от приятел” (човек, живеещ там, или гид) градът може да бъде обиколен и опознат буквално за един ден. Като разстояние обаче, имайте предвид, че това е около 10 км. Ако имате такава възможност, възползвайте се, защото много от интересните места в Брюксел са доста скътани или пък са отдалечени от т.нар. туристически маршрути. Такива са:

Катедралата Sint-Katelijnekerk с площад Sint-Katelijneplein. На този площад има много добър ресторант, специализиран в предлагането на морска храна.

IMAG3884

Квартал “Молембек”, който напоследък стана известен като убежище на терористи, но любопитното е пристанището. Невероятно, но факт – в Брюксел има пристанище.

Ситито.

IMAG3893

В непосредствена близост до ситито е гара “Север”, а точно зад нея са The Red Lights – брюкселските червени фенери. Сутрин витрините (полуголите жени са зад стъклени витрини и с различни “съблазняващи” жестове и мимики подканят мъжете да влязат) са пусти, а неделя е почивен ден, така че отидете следобед. А ако решите да се възползвате, имайте предвид, че цената е €50 за 15 мин. (независимо дали и какво сте свършили за това време) и вероятността да попаднете на наше момиче е огромна. Пред бардаците е пълно с коли с български регистрации, като преобладават СН, ТХ и КН.

По пътя към следващата забележителност е добре да обядвате на брюкселската “Манджа стрийт” – Rue des Bouchers. В ресторантчетата там всеки ден след 12 ч. има обедни менюта на добри цени. Традиционно ястие, което задължително трябва да опитате, са миди с целина и гарнитура пържени картофи (pomfrit). Пържените картофи приличат на обикновени бланширани полуфабрикати, но тъй като белгийците се представят за техни откриватели, не може без тях.

Mussels with pomfrit

Дори и да сте на най-строгата диета или изобщо да не обичате сладкиши просто няма как да не опитате белгийските гофрети (Waffles). Най-хубави са класическите – с шоколад и сметана, и струват около €2,5 от улична сергия.

Waffles

Друга задължителна забележителност е Cathédrale St-Michel de Bruxelles. Внушителна отвън и отвътре. Врезте и вътре, та макар и за мъничко.

Cathédrale St-Michel de Bruxelles

Наблизо е и кралският дворец, но не пускат да се влиза (или поне не всеки ден).

IMAG3924

Не много близо, но в същата посока е и Европейският парламент. В него е открит много интересен интерактивен музей на Европейския съюз, входът за който е безплатен. На връщане пък може да се спуснете покрай градската библиотека и от там през площада на Централна гара. По този маршрут ще навлезете в оживен и красив централен район, където може да си купите местен деликатес (свинска сушеница например) от сергия, да изгледате някой пърформънс на уличен артист или просто да се смесите с тълпата.

IMAG3938

Като подобаващ завършек на деня предлагам да се отбиете и в бар “Delirium” – най-известният бар в Брюксел, в който предлагат над 2000 вида бира. Входът му е в една малка уличка без изход, а табелката е толкова малка, че мястото е доста трудно за откриване. И понеже Брюксел е градът на уринирането, точно пред входа на бара е статуята на пикаещото момиченце.

delerium

Много хубава бира, която задължително трябва да пробвате, е “Квак” (Kwak). Кръстена е така, заради специфичния звук, наподобяващ жабешко квакане, който издават чашите, когато течността в тях е преполовена. За да ви сервират бирата в тази чаша, трябва да оставите депозит от €10-12 (често клиентите крадат чашите). Като алкохолен градус “Квак” е около 9%, а и цената му е горе-долу толкова.

IMAG3903

След като си дадете малко време, за да отлежат впечатленията от Брюксел, ще хванем влака за Брюж. А ако нямате търпение, тогава да потегляме >>>

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: