3 практични урока, научени от пътуванията

На какво ви научи… (продължението зависи от това къде и кой пита)? По същество въпросът е глупав и предполага също толкова глупави отговори. А когато е зададен във форум за пътувания, всички се надпреварват да обясняват колко по-толерантни са станали и как са се „отърсили“ от стереотипите.

Високопарните речи за възвишени ценности не са по моята част, така че ще заложа на практичните уроци, научени от пътуванията насам-натам през годините.

№1: Разочарованието от лошото качество остава дълго след радостта от ниската цена

Звучи клиширано, но е вярно. Ниската цена винаги, ама винаги струва скъпо. Скъпо не само като похарчени пари, а и като похабени нерви и изгубено време. Видите ли подозрително евтина оферта, ослушайте се и се огледайте добре преди да резервирате. Малко вероятно е да сте „хванали Господ за шлифера“ – по-скоро ще се насадите на пачи яйца. Когато авиокомпания пуска евтини билети за някоя дестинация, това означава едно-единствено нещо – никой не иска да ходи там (тогава). Пример е Дубай през лятото, когато температурите достигат 50°С, или Тайланд през дъждовния сезон, когато от небето се изливат литри вода. Рекламира ли турагенция евтина екскурзия до скъпа дестинация – например Париж – то или ще ви изгърбят от дълги нощни преходи с автобуса, или ще имате само 2–3 часа на разположение за разглеждане на френската столица, или и двете за разкош. Обещаят ли ви обиколка на Южна Италия за 5 дни, най-вероятно ще я гледате само през прозореца на автобуса.

За всяка оферта си има клиенти и това е част от пазарната икономика. Просто имайте предвид, че хванете ли се на хорото с „евтиното“, вероятността да се разочаровате е голяма.

№2: Когато избирате хотел, проверете от каква националност са гостите му

Как да проверите ли? Прочетете отзивите в Booking и вижте какви хора са ги писали. Защо да го правите? Ами за да си осигурите по-приятна почивка. По-добре избягвайте хотели, в които преобладават гостите от: Русия и бившите съветски републики; България; Румъния; Сърбия; Македония; Индия; Латинска Америка. В хотелите, където основният контингент са руснаците, хич не си дават зор нито относно качеството на предлаганата храна, нито относно обслужването, нито относно битовите условия. За алкохола да не говорим – той често направо не става за консумация, особено при All Inclusive пакетите. Може би е така, защото братушките са непретенциозни клиенти, или пък защото са многочислени и хотелиерите не считат за нужно да си коткат гостите.

А пък ние, българите, както и балканските ни съседи, когато сме навън, се държим като безконтролна напаст от скакалци. Това е валидно с особена сила, когато представителите на съответните нации се движат в групи. На моменти дори могат да ви докарат до срам, че сте един от тях (за първи път ми се случи през 2008 год. в Кушадасъ, когато гледах как нашенците си хвърляха фасовете и пластмасовите чашки на пясъка, въпреки че кофите за боклук бяха на една ръка разстояние, а на тръгване от хотела крадяха маслини от закуска и ги тъпчеха в найлонови пликчета – и то при все, че ги чакаха 19 часа път с автобус!!!). Това лято от приятели чух, че и в Гърция из местата, където българите, сърбите и македонците „са стъпили“ твърдо, качеството и доброто обслужване са вече скъп спомен.

За индийците и латиноамериканците (в частност боливийци и венецуелци) просто не знам какво да кажа – да съжителстваш с много от тях за повече от ден е изпитание за сетивата, нервите и психиката едновременно. Това е изживяване, което не пасва на представите за почивка.

№3: Пътуването по празниците никога не е добра идея

И тук причините са много. По празниците цените са изкуствено завишени, защото в туристическия бранш ден година храни, а и всички хукват презглава да пътуват. Накрая човек плаща доста, а получава посредствени неща, и на всичкото отгоре се блъска с тълпи от хора и се реди по опашки на летища, граници, фериботи и т.н. И това е валидно не само за пакети, закупени от български агенции, а и за т.нар. свободни резервации. Поискайте си като частно лице оферти за хотелско настаняване в Гърция за два различни периода. Нека единият период, да речем, включва 6-ти септември, а другият да е през следващата седмица. Ще се уверите, че съм права.

Втората половина на декември също е благодатна откъм почивни дни, но изкарването на Коледа далеч от семейството и посрещането на Нова година извън приятелския кръг са… как да кажа… Опитът ми показа, че Коледа, изкарана на екзотичен плаж и далеч от най-милите ни същества, не е за завиждане, а за съжаление. Видите ли, че някой ваш Facebook приятел се е тагнал от Мексико на Коледа, целунете майка си и благодарете на Господ, че сте заедно с нея. Вие сте най-големият късметлия на Коледа! За палмовата сянка и кехлибарения пясък между пръстите има стотици други дни в годината.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: