Италиански брускети с чеснови гъби, бри и яйце

Обичам да утилизирам всичко в кухнята и затова често ми се налага да си измислям разни “рецепти”. Такава е историята на тези италиански брускети с чеснови гъби, бри и яйце. Всичко започна с едно “изостанало” парченце сирене бри в хладилника, а завърши като превъзходно ястие, от което да си оближе човек пръстите.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
30 г краве масло
150 г гъби, печурки
50-70 г сирене бри
4 скилидки чесън
2 бр. земел, пълнозърнести
4 бр. яйца
черен пипер
сол

ПРИГОТВЯНЕ
Разрязвате земелите през средата, така че да станат като подносчета. Издълбавате меката вътрешна част и ги подреждате във фурната с отворите нагоре. Пускате ги да се пекат като настройвате фурната на 200-220° за около 15 минути.

Докато те се пекат, слагате маслото в тиган да се разтопи като котлонът е на 5-а или 4-та степен от 6. Когато се сгорещи, добавяте предварително наситнения чесън. За да не пръска, сложете малко сол. Запържвате леко и към него прибавяте измитите и нарязани гъби (аз ги режа на по-едри парчета, защото така ги обичаме). Бъркайта постоянно, докато гъбите омекнат, а след това идва ред и на нарязаното на кубчета сирене бри да влезе в тигана. Сместа не трябва да стои повече от 2-3 минути на котлона – идеята е брито просто леееко да се разтопи.

Междувременно земелите са се препекли до хрупкавост, така че ги вадите и ги подреждате в съд/ове за сервиране. Пълните издълбаните отвори със сместа от тигана.

Brusketi puritankata
Върху всяка брускета се поставя “капаче” от яйце

Връщате тигана отново на котлона и чуквате четирите яйца, така че да са раздалечени едно от друго. Аз не ги пържа, а ги пека без мазнина. Термичната обработка е само от едната страна и то за не повече от 3-4 минути, така че хем отдолу да хванат коричка, хем отгоре да са рохки. Поставям по едно яйце върху всяка брускета и поръсвам с черен пипер на вкус.

Да ви е сладко! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: