Енергийна салата с авокадо и риба тон

Колкото по-назад зад гърба ни остава топлото време, толкова повече навлизаме в сезона на хубавото авокадо. Сега е и времето да се порадваме на прекрасния му вкус и на невероятните му хранителни и здравни ползи. Ето моето предложение за бърза, здравословна и питателна салата.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 краставица (средно голяма)
1 бр. авокадо
1 консерва риба тон, филе в собствен сос (150 г)
соев сос
зехтин
сол

ПРИГОТВЯНЕ
Обелвате краставицата и я нарязвате на едри кубчета. Обелвате и нарязвате авокадото – също на едри кубообразни парченца. Най-накрая изсипвате и консервата риба тон. Аз я изцеждам от соса предварително, но това е въпрос на лични предпочитания. Върху всички продукти поръсвате няколко капки соев сос, зехтин на вкус и добавяте сол, ако е необходимо. Разбъркайте внимателно всичко, така че рибата тон да се раздроби на малки парченца и заедно със зехтина и соевия сос да добие консистенция на дресинг.

Добре е да оставите салатата поне 10-15 минути, за да може краставицата и авокадото да поемат добре вкуса на своеобразния дресинг. Количествата на продуктите са за една порция.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
Краставицата е зеленчук с изключително ниско калорийно съдържание. Същото се отнася и за рибата тон в собствен сос. Тук най-ценната съставка е авокадото, което е натурален източник на мононенаситени мазнини, както и на богат набор от витамини и минерали. От минералите с най-високо съдържание са калият и магнезият. При витамините доминират мастноразтворимите витамин А и D, както и изключително редкия витамин K1, който има отношение към кръвосъсирването.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: