Книгата „Да отслабнем без глад“, проф. д-р Донка Байкова

Голямо обещание, на което мнозина ще погледнат с надсмешка. И вероятно ще са прави сами за себе си, защото у нас все още битува митът, че „глад му е майката“. Погрешно, а в някои случаи и много опасно схващане, което проф. д-р Донка Байкова прави опит да развенчае в своята книга „Да отслабнем без глад“.

Изначалният проблем се корени в нашето отношение към думата „диета“. За нас, българ(к)ите, диетата е символ на глад – щом си на диета, значи нищо не трябва и не ядеш. Е, да, ама това не е така и е крайно време да го разберем. Диетата е режим на хранене – пак повтарям, режим, не глад. Режимът означава да ядеш регулярно, да се храниш здравословно – разнообразно и в съответствие с реалните нужди на тялото ти от хранителни вещества, да си постоянен в това, което правиш. Това са само част от нещата, които известната диетоложка проф. Байкова ни съветва в книгата си.

Da otslabnem bez gladТя разглежда и някои от нашумелите през изминалите години диетични режими и модели на хранене, развенчавайки легендите за тяхната ефективност посредством елементарна биохимия и примери от практиката – неща, с които всяка една от нас се е сблъсквала, но не си е давала сметка какво ѝ показват те. Да дам пример ли? Ами например защо дадена диета работи добре само първия път, а при повторното ѝ прилагане не. Забелязали сте го, сигурна съм. Ето такива “феномени” обяснява авторката.

Известният специалист използва книгата си, за да отправи също така и предупреждение към всички ни, че универсална диета няма. Онова, което ще помогне на моето тяло да влезе във форма (в „Да отслабнем без глад“ са дадени точни параметри на понятието „във форма“), се различава от това, което би подпомогнало вашето тяло в борбата с излишните килограми. И още нещо важно – диетата няма име, тя е индивидуален подход към храненето. Д-р Байкова дава някои идеи за промени в храненето и различни подходи за справяне с наднорменото тегло, но не ги нарича диета “Х” или “У”, именно оставайки вярна на схващането, че всички ние сме различни.

Като допълнение, специалистът по хранене и диететика предоставя информация за калорийното съдържание на различните типове храни, възможностите за тяхното умело комбиниране и полезни предупреждения къде с какво да внимаваме. Книгата приключва с цитирането на няколко лични истории за успешно отслабване, които са идеалният мотиватор, необходим ни да започнем своята промяна и да я докараме до нейния успешен край.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: