The Triplets’ Menu: Кекс с домашно сладко

Преди да запиша тризнаците на детска кухня те не бяха вкусвали бяла захар. Откакто това се случи, позволявам си от време на време и аз да им направя нещо “вредно”. Това се харесва изключително много.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
2 яйца (р-р S)
1 к.ч. захар (кафява или кристална)
1 ч.ч. кисело мляко
6 с.л. зехтин (или олио)
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
1 буркан домашно сладко, около 300 г (с плод по избор)
1 ванилия
канела

ПРИГОТВЯНЕ
Разбивам яйцата добре, така че да започнат да правят пяна. Добавям захарта и продължавам да разбивам. После следват киселото мляко и зехтинът. След това прибавям и брашното, което предварително съм смесила със содата. Разбивам с миксера без прекъсване. Накрая са ванилията и канелата.

Половината от сместа изсипвам в леко намазнена тавичка. Пека до готовност в предварително загрята за 5 минути фурна на 180°С. Намазвам отгоре със сладкото и върху него изсипвам останалата половина от сместа за кекса. Пека до суха клечка. Отнема всичко на всичко между 30 и 45 минути, като в това време влиза предварителното загряване на фурната и междинното изваждане.

И ние със съпруга ми се “облажваме” понякога

Сервирам кекса с кисело мляко и е идеално за сутрешна или следобедна закуска. Горе-долу 2 малки парченца и 1/2 кофичка кисело мляко включва порцията.

Досега съм го приготвяла със сладко от боровинки, от диви ягоди, от сини сливи и от дюли. Изненадващо, но най-харесван е вариантът с дюлите. Топ! 🙂


The Triplets’ Menu е най-новата рубрика в категория Рецепти. В нея публикувам идеи за детски ястия. Щом тази рецепта е тук, значи тя е била оценена с три звезди.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: