Да купиш броколи и да станеш престъпник

Отивам до кварталния плод и зеленчук на лов за броколи. Това е третият ми опит да се сдобия с дефицитната стока – предишната седмица някой беше купил единствената „розичка“ току преди мен. Не знам дали сте забелязали, но от известно време в супермаркетите не зареждат броколи.

И така, влизам аз в малкото помещение и започвам да оглеждам стелажите с присвити очи. Не фиксирам търсеното и с леко раздразнен тон питам продавача пак ли няма броколи. Човекът ми се усмихва (редовен клиент съм), излиза иззад щанда и се протяга към рафта с карфиола. Бърка най-отзад и вади един кочан броколи. Чудя се това майтап ли е или що и решавам да питам защо аджеба го е скрил там.

“Защото нямам право да го продавам”

Европейският съюз е въвел нова разпоредба, регламентираща вида, дължината и изобщо „качествените характеристики“ на кочана на броколито. Повтарям, на кочана! Сега производителите вкарват стоката си в съответствие с новите изисквания и внос в България няма. На борсата в Слатина има единствено българско броколи, което е произведено в село Петърч. То не отговаря на изискванията и не може да е на пазара. Продава се „под масата“, а купуващите го търговци, цитирам кварталния зарзаватчия, „сме само десетина човека“.

Всичката Мара втасала до кочана на броколито опряхме, а 😉 А аз, купувайки броколи, което не отговаря на европейските норми за кочани, се превърнах в престъпник 😀

22 септември 2022 г.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: