Пикантна извара с праз по селски

Тази рецепта е от арсенала с бързи, лесни и хранителни ястия на мама, които тя прави, когато многото работа не ѝ е позволила да сготви нещо по-така. Приготвена с домашни продукти, е неповторимо вкусна, но и с нещата от магазина си я бива.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ (за две порции)
1-2 стръка средно голям праз
500 г извара
3 с.л. помас (зехтин за готвене)
черен пипер
лют червен пипер
сол

ПРИГОТВЯНЕ
Празът се изчиства от засъхналата и жилава външна обвивка, след което се нарязва на не много тънки шайби. Върху котлона се поставя тигана с мазнината за няколко минути, докато се загрее. В сгорещения помас се слага щипка сол и се разбърква, след което се изсипва нарязаният праз.

praz_1

Празът се пържи няколко минути до готовност (трябва да придобие прозрачен оттенък), като разбърквате често. Намалете котлона и изсипете изварата. Бъркайте добре, докато се получи хомогенна смес. Добавете черния пипер и лютия червен пипер, както и сол – ако има нужда от допълнително. Когато изварата стане мека и кашава, вашето пържено по селски е готово.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
Изварата (необезмаслена) е с енергийна стойност около 100 kсаl за 100 г и е перфектният източник на протеини. Празът е зеленчук и като такъв калорийното му съдържание е пренебрежително ниско – 24 kсаl за 100 г. Рецептата е перфектният пример за вкусна и същевременно полезна храна.

Гозбите, наречени “пържено”, на село се ядат топли и направо с ръце – залък хляб се потапя в пърженото и после пръстите се облизват. 😉 Да ви е сладко!

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑