Шакшука (арабски миш-маш)

Шакшука е арабски миш-маш, който, по мое мнение, е по-вкусен от нашия. За да прецените сами, ви предлагам да изпробвате моята рецепта.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
2-3 с. л. растителна мазнина
1 глава лук (малка до средно голяма)
3-4 скилидки чесън
1 кг червени и зелени чушки
2 консерви домати (може и буркани домашни пресичани домати или пресни нарязани и пасирани)
1 с.л. кимион
1 с.л. червен пипер (сладък)
1 ч.л. кафява захар
5-6 яйца
черен пипер
сол
лют червен пипер (по желание)
Количеството на чушките и доматите определя порциите. Описаните тук са достатъчни за две големи или три по-малки порции.

ПРИГОТВЯНЕ
Слагате голям и дълбок тиган на котлона (на 4 от 6 степени) и загрейте мазнината, след което добавете ситно нарязаните лук и чесън. Изчакайте ги не повече от 5 мин., за да омекнат и да отпуснат аромата си, и добавете нарязаните чушки. Чушките запържете за 5-7 мин., докато омекнат и станат полуобработени, а после добавете доматите (изсипва се всичко).

Получената смес овкусете с подправките и захарта, като разбъркате добре, за да поеме манджата равномерно ароматите и вкусовете. Остевете шакшуката така, докато заври, и добавете черния пипер и солта (на вкус). Тук е мястото по желание да добавите и лютия пипер, както и допълнителни подправки по избор.

Сместа ври, докато се сгъсти. Счукайте отгоре яйцата – 5 по периферията на тигана и едно в средата, и намалете котлона на 2-ра степен. Покрийте тигана с похлупак (ако нямате, импровизирайте с подръчни средства) и оставете гозбата да се готви така поне 10-15 мин. Продължителността на готвене зависи от това дали обичате яйцата рохки или по-твърдо приготвени.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
Ястието е много вкусно и заедно с това здравословно и диетично. В една порция има около 300 ккал. То доставя на тялото полезни хранителни вещества от зеленчуците и яйцата плюс неизброимите благотворни въздействия върху здравето, които оказват подправките.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: